Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

EU za neposlušne političare iz BiH uvodi sankcije i blokadu računa

Zabrana ulaska u zemlje članice EU-a nekooperativnim političarima iz BiH bit će donesena u siječnju 2010.
16. prosinca 2010. u 08:55 0 komentara 3 prikaza
eu parlament
Foto: arhiva vl

Europska unija nekooperativne političke dužnosnike iz BiH ubuduće neće disciplinirati smjenama kao što je to do sada radio Ured visokog predstavnika, već će po receptu koji već godinama primjenjuje SAD, zabraniti ulazak u bilo koju državu članicu EU-a.

Belgija za sankcije

Odluka o izolaciji bh. neposlušnika, nakon duljih špekulacija, bit će donesena već u siječnju iduće godine. O ovakvoj vrsti sankcija raspravljali su ministri vanjskih poslova EU-a na ovotjednoj sjednici održanoj u Bruxellesu. Ideja o uvođenju zabrane putovanje po Europi za nekooperativne dužnosnike iz BiH potekla je iz ureda povjerenice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Cathrine Ashton. Kreatori nove vrste sankcija smatraju da će ovim ojačati utjecaj EU-a na ukupna politička kretanja u BiH u razdoblju kad predstoji promjena Daytonskog mirovnog sporazuma. I belgijski ministar vanjskih poslova Steven Vanackere, čija je zemlja aktualni predsjedatelj Predsjedništva EU-a, na sjednici kolega ministara branio je odluku, ističući da je stari model kazni za neposlušne bh. dužnosnike, koje je primjenjivao OHR, neučinkovit i zastario samim time što će se Ured visokog predstavnika biti ugašen, a njegovu ulogu treba preuzeti Ured posebnog izaslanika EU-a.

Zamrzavanje računa

Iako još nema informacija na koji bi se način novi princip discipliniranja bh. dužnosnika od EU-a provodio na terenu, jasno je da će biti kažnjeni svi oni koji na bilo koji način budu opstruirali reforme za ulazak BiH u članstvo EU-a. Uz zabranu ulaska, međunarodna zajednica u planira blokirati račune i imovinu neposlušnika koji sjede u institucijama vlasti BiH, ili kroz stranačko djelovanje ugrožavaju reformske procese. Iz svega je razvidno da će povjernica EU-a za proširenje Cathrine Ashtone preko svog ureda raditi na jačanju državnih institucija koje bi trebale biti pogonska lokomotiva za približavanje BiH, kako to u diplomatskim krugovima službenog Bruxellesa vole reći, europskim i euroatlantskim integracijama. To se neće svidjeti dužnosnicima RS-a koji su kroz međustranački ugovor SNSD-a i SDS-a javno poručili da novog jačanja državnih institucija nauštrb entiteta više ne smije biti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.