Ukidanje carina

EU štiti proizvode iz RH i stopira preseljenje proizvodnje u BiH

Trgovina
18.05.2013.
u 10:57

Vlasti u BiH tražit će da se omogući nesmetani izvoz njihovih proizvoda u RH, iz EU-a poručuju da za takav izvoz još nisu stvoreni veterinarski i fitosanitarni uvjeti

Vijeće ministara BiH, kako sad stoje stvari, neće prihvatiti zahtjev Europske unije da poslije 1. srpnja, kada Hrvatska postaje punopravna članica, omogući nastavak bescarinskog uvoza iz te zemlje u BiH. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa već je ranije najavilo da roba iz Hrvatske nakon 1. srpnja neće biti oslobođena carina.

BiH će tražiti uvjete

Ministar spomenutog ministarstva Mirko Šarović, izjavio je kako “BiH nije spremna na dodatne ustupke Hrvatskoj kako bi joj se i nakon 1. srpnja omogućio izvoz roba na bosanskohercegovačko tržište pod postojećim povoljnim uvjetima”. Državne vlasti u BiH prije nekoliko mjeseci dobile su od Hrvatske popis 300 proizvoda za koje traže da im se nakon ulaska u EU ne uvodi carina. Ako na kraju Vijeće ministara BiH prihvati zahtjev EU-a, to će biti samo po principu reciprociteta. To znači da Hrvatska mora dopustiti uvoz proizvoda iz BiH po uvjetima koji su bili prije njihova ulaska u EU. Glavni direktor Opće uprave Europske komisije za proširenje Stefano Sannino uputio je predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi pismo, u kojem se od BiH traži da zadrži za robu iz Hrvatske nultu carinsku stopu kao za vrijeme dok je ova država bila članica srednjoeuropske asocijacije o slobodnoj trgovini (CEFTA). “Europska komisija i Vijeće EU zabrinuti su zbog nespremnosti BiH da barem prihvati princip za pregovore i što, umjesto toga, BiH u potpunosti blokira bilo kakav napredak. Čim BiH prihvati ovaj princip, Komisija se obvezuje da će ocijeniti i razmotriti bilo koji dodatni prostor za pregovaranje po pitanju šećera, ribe i vina”, napominje Sannino u svom pismu.

EU optužuje vlasti

On je optužio vlasti u BiH da su krive što velika većina poljoprivrednih proizvoda animalnog podrijetla neće moći izvoziti u Hrvatsku nakon njenog pristupanja EU. “Do danas vaša zemlja nije bila u stanju u potpunosti preuzeti EU zakonodavstvo u vezi s hranom, veterinarstvom i fitosanitarnim pitanjima i ugraditi ga u važeće zakone u vašoj zemlji. I sve to pored izdašne EU financijske podrške i stručnih savjeta, te praktičnih preporuka Europske komisije”, stoji u Sanninovu pismu. Napominje kako su znatna EU sredstva planirana za poljoprivredni sektor BiH u okviru programa pretpristupne pomoći – IPA 2, čime se želi pomoći poljoprivrednicima i proizvođačima da dodatno poboljšaju konkurentnost svojih proizvoda na tržištu EU. Navodeći da je EU metodologija još od ranije jasno obrazložena, Saninno je poručio da će se Europska komisija, čim BiH prihvati ovaj princip, obvezati da ocijeni i razmotri bilo koji dodatni prostor za pregovaranje o povećanju kvota za izvoz iz BiH šećera, ribe i vina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?