DANAS SASTANAK

EU poziva BiH da uspostavi uvjete za zatvaranje OHR-a

europa
VL FOTO
27.06.2012.
u 09:32

Potrebni konkretni napori iz BiH kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogao stupiti na snagu

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele pozvao je najviše državne dužnosnike i vodeće političare iz BiH na sastanak u Bruxelles koji će se održati danas. Vijeće za vanjske poslove EU-a je ponovilo svoju “nedvosmislenu potporu europskoj perspektivi BiH, kao suverenoj i ujedinjenoj zemlji s punim teritorijalnim integritetom”. Zemlje članice EU-a pozvale su političke čelnike u BiH da brzo osiguraju ono što je potrebno kako bi sve razine vlasti u toj zemlji zadržale mogućnost djelovanja i kako bi se usmjerile na ispunjavanje zadaća koje stoje na putu prema EU.

Potrebni su konkretni napori u tom pravcu kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogao stupiti na snagu. Ne spominjući izravno situaciju u FBiH, gdje se raspala dosadašnja vladajuća koalicija, a formira se nova koalicija, šefovi diplomatija zemalja članica EU-a pozivaju da se to što prije okonča kako bi Vlada mogla djelovati. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton je istaknula kako se nada da će zastoji u BiH biti prevladani nakon današnjeg sastanka. “Štefan Fuele organizira sastanak s političkim liderima BiH u Bruxellesu, i ja ću biti s njim i dobit će moju punu potporu”, kratko je kazala Ashton. U kontekstu ukupne EU strategije za BiH Vijeće za vanjske poslove EU-a očekuje nastavak diskusije s međunarodnom zajednicom o rekonfiguraciji međunarodnog prisustva uključujući njegovo smanjenje i moguću relokaciju OHR-a.

BiH je pozvana da uspostavi neophodne uvjete za zatvaranje OHR-a. Kako doznajemo ovo će biti jedna od poruka koje će čelnici EU-a prenijeti bh. političarima. Lideri stranaka iz BiH i stare i nove šestorke s europskim čelnicima danas će razgovarati o situaciji u BiH, političkim zbivanjima i napredovanju prema EU. Poruka je jasna - novim promjenama želi se potaknuti put BiH ka EU. Lideri će predstaviti moguća rješenja o provedbi presude Sejdić-Finci što je i uvjet EU-a za napredak BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?