Štefan Füle

EU bez rokova, političari obećali ispuniti Mapu puta do ožujka

Stefan Fule
27.11.2012.
u 16:31

Lideri nove većine uvjerili su europskog povjerenika za proširenje da se Mapa puta može realizirati u roku od četiri mjeseca

-Europski komesar za proširenje Stefan Füle koji je boravio u posjeti BiH ocijenio je na tiskovnoj konferenciji da bh. političari nisu ispoštovali zadane rokove iz Mape puta od lipnja ove godine, ali je naglasio da Sarajevo napušta ohrabren da je ipak napravljen napredak u tom smislu.

Perspektiva europskog članstva Bosne i Hercegovine ostaje realistična, ali obveze iz Mape puta i dalje su valjane i ostaju na snazi, poručio je europski povjerenik za proširenje Štefan Füle na kraju posjeta BiH i razgovora koje je imao s predstavnicima vlasti i stranačkim liderima.

Odvojeni sastanci

On je u Sarajevu imao odvojene sastanke s političkim liderima, a nakon toga je sudjelovao u drugom krugu dijaloga na visokoj razini o procesu pristupanja BiH u EU. Iako je konstatirao da rokovi i obveze iz Mape puta nisu ispoštovani, Füle je zvučao vrlo optimistično, zaključivši kako napušta Sarajevo “ohrabren napretkom ostvarenim u proteklom periodu“. Uz činjenicu da je pokrenut proces unutarnjeg dogovaranja u BiH posebno je pozdravio napore koje stručni timovi BiH čine na tehničkom planu ispunjavanja uvjeta i popunjavanja upitnika EU. -Dobar stručni rad u domaćim institucijama obećava brži napredak BiH k EU, naglasio je Füle. - Jasno je da će ovo dovesti do dodatnog odgađanja europskih integracija vaše zemlje. Kako god bilo, perspektiva europskog članstva BiH i dalje ostaje realistična. Međutim, zadaci koji stoje pred vama se neće promijeniti. Pozdravljam ojačan angažman svih lidera političkih stranaka na svemu što su uradili za promoviranje aktivnosti koje se tiču europskih integracija. Naglašavam da je implementacija presude Sejdić - Finci neophodna za eliminaciju diskriminacije manjina - kazao je Füle. Uspostava mehanizma koordinacije unutar BiH na putu prema EU i provedba presude „Sejdić i Finci“, ipak, ostaju glavne prepreke za nastavak europskog puta. Još jednom je ponovljeno da bez ispunjavanja tih uvjeta BiH ne može podnijeti kredibilan zahtjev za kandidacijski status. Füle je napomenuo da nakon ovog sastanka nema novih, niti umjetnih rokova za BiH, ali bi dinamiku europskog puta BiH trebali mnogo ozbiljnije i ambicioznije postaviti domaći političari, s tim da nikako ne bi smjeli odugovlačiti s rješavanjem slučaja “Sejdić - Finci”. Svi, izuzev predsjednika Stranke demoratske akcije Sulejmana Tihića pokušali su uvjeriti gosta iz Bruxellesa da novi duh dogovaranja bh. lidera nakon mostarskog sastanka stvara preduvjete i za provedbu presude “Sejdić i Finci“. Čelnik SDP-a Zlatko Lagumdžija najavio je da je već počela konkretizacija dogovora “šestorke“ iz Mostara u Vijeću ministara, a potom i u Parlamentu BiH, dok su lideri dva HDZ-a, Dragan Čović i Božo Ljubić, optimistično najavili da bi svi uvjeti iz Mape puta mogli biti ispunjeni do idućeg dijaloga na visokoj razini s EU, najavljenog za polovinu veljače ili najkasnije do kraja ožujka iduće godine.

Optimistične ocjene

Optimistične ocjene dali su i Vjekoslav Bevanda, Milorad Dodik, Mladen Bosić i Fahrudin Radončić, dok je Sulejman Tihić uglavnom iznio zabrinutost svoje stranke zbog dogovora “šestorke“ koji, kako kaže, poništavaju neke reforme i vraćaju BiH unazad. Tihić se usprotivio i rješavanju “hrvatskog pitanja“ kroz provedbu presude “Sejdić i Finci“, rekavši da je to mnogo kompleksnije pitanje.

Kazao je da je danas održan konstruktivan drugi sastanak Dijaloga na visokoj razini u procesu pristupanja Europskoj uniji, ali da će biti neophodno u narednim godinama provoditi ekonomske, političke i društvene reforme kada je u pitanju proces pristupanja BiH E
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?