Bliski istok

Erdogan ponovno stavio veto na suradnju Izraela s NATO-om

Željezna kupola
Reuters
07.02.2013.
u 21:20

Mir u regiji - 
NATO bi mogao pomoći Izraelu da se suprotstavi prijetnjama iz Irana

Jučer je turski premijer Recep Tayyip Erdogan ponovno kazao kako će Turska blokirati sve pokušaje Izraela da se približi tješnjoj suradnji i eventualnom pristupanju NATO-u.

“Turska će zaustaviti sve pogrešne korake koje bi NATO mogao poduzeti, a pristupanje Izraela najznačajniji je takav krivi korak. Mi smo postavili neke svoje crvene linije koje nećemo prijeći. Za nas nikakav odnos između Izraela i NATO-a ne dolazi u obzir”, kazao je Erdogan.

Isprika i odšteta

Pokušaja da se Izrael uključi u neke programe NATO-a bilo je i do sada. Turska je početkom prošle godine blokirala pokušaj da Izrael bude prisutan na summitu NATO-a u Chicagu te je jasno postavila uvjete koje Izrael mora ispuniti, a to je isprika Turskoj zbog napada na turski humanitarni konvoj u vodama ispred pojasa Gaze te isplata odštete obiteljima ubijenih turskih državljana. Iako Izrael neko vrijeme nije reagirao na pozive iz Ankare, potkraj prošle godine došlo je do svojevrsnog otapanja leda u odnosima između dviju zemalja, pa se već govorilo i o tome da će biti postignut dogovor o turskim uvjetima. No nakon što je izraelsko zrakoplovstvo napalo ciljeve u Siriji, sve se opet vratilo na početnu točku. Erdoganov rezolutni veto znak je da nikakvih popuštanja s turske strane neće biti.

Primanje Izraela u okrilje NATO-a osobito je zagovarao američki diplomat i politički analitičar Ronald Asmus koji je izraelsko pristupanje NATO-u vidio kao bitan korak u stvaranju ravnoteže s Iranom koji odbija zaustaviti svoj nuklearni program, ali i ključ za rješavanje nestabilnosti u regiji.

Znak iz SAD-a

Govorio je kako je SAD, ali i neke europske zemlje, odlučan da obrani integritet Izraela u slučaju napada, pa nije vidio zašto Izrael ne bi krenuo prema članstvu. NATO-u bi moglo biti u interesu da Izrael uđe u članstvo zato što raspolaže superiornom vojnom tehnologijom vlastite proizvodnje, a oružane snage su među najbolje obučenima na svijetu. No za sve to potreban je pozitivan signal iz SAD-a.

>>Erdoğan: EU nas neće, okrećemo se Rusiji i Kini

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije