SVINJSKA GRIPA

Epidemiolozi očekuju širenje smrtonosnoga virusa H1N1 i u BiH

gripa
Braco Selimović
09.01.2011.
u 12:15

Ipak, dr. Jelena Ravlija ističe da se svake sezone gripa javlja u većem ili manjem omjeru tako da nema razloga za paniku

Iako virus svinjske gripe i ove godine odnosi živote i u BiH, glavna epidemiologinja FBiH dr. Jelena Ravlija smiruje situaciju. Kazala je da se gripa javlja svake sezone tako da nema razloga za paniku. Kako ne bi obolio veći broj, može se doprinijeti primarnim cijepljenjem trovalentnim cjepivom te mjerama osobne i kolektivne higijene. Najveća aktivnost gripe je na području Sarajeva, a i u ostalim županijama bilježi se povećan broj respiratornih infekcija.

- Laboratorijski je potvrđen virus H1N1, osim njega i virus B (skloniji praviti ograničene epidemije) što odgovara cirkulirajućim virusima u regiji. Očekivati je da će u sljedećem razdoblju doći do povećanog broja oboljelih, kazala je dr. Ravlija. Glasnogovornica UKC-a Tuzla Amra Odobašić kazala nam je da za umrlu osobu još nisu stigli rezultati molekularnog testa, pa se ne može još tvrditi da je preminula od posljedica svinjske gripe. Riječ je o osobi rođenoj 1955., koja je u bolnicu stigla s upalom pluća. Brzi test bio je negativan na H1N1.

Dodala je da u bolnici zasad nema oboljelih od H1N1. Iz KCUS-a glasnogovornica Biljana Jandrić kazala je da je kod dvoje pacijenata potvrđen virus, a više će znati u ponedjeljak kada dobiju rezultate mikrobioze. Jučer je jedan bio stabilan dok se drugi nalazio u teškom stanju. Od 3. do 7. siječnja na KCUS-u su hospitalizirane četiri osobe od 2 do 54 godine s potvrđenim virusom H1N1. Prvi smrtni slučaj od H1N1 u 2011. registriran je 5. siječnja u Sarajevu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?