Šef diplomacije

Enver Hodžaj: Srbija može učiti od Hrvatske

kosovo (1)
Reuters/Pixsell
24.09.2012.
u 09:03

Govoreći o sjeveru Kosova, Hodžaj je odbacio mogućnost pregovora o podjeli Kosova "ni s kim pa ni sa Srbijom"

– Držim da Srbija može učiti ne samo od Hrvatske nego u posljednje vrijeme i od Crne Gore, koja je načinila veliki napredak na europskom putu i postala model za ostale zemlje na Balkanu. Srbija ne može zaustaviti europske integracije Crne Gore, a također ne može učiniti ništa ni u vezi s Kosovom – rekao je u intervjuu beogradskom listu Danas ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hodžaj dodajući kako ne može krenuti novi ciklus dijaloga o normalizaciji Prištine i Beograda dok ne "zažive postignuti sporazumi".

Hodžaj je istaknuo da je preduvjet za početak dijaloga ostvarenje svih sporazuma koji su postignuti u Bruxellesu, što se odnosi na sporazum o integriranom upravljanju graničnim prijelazima "koji Srbija prvo treba potpisati, a zatim i primijeniti, i drugo, krajnje je vrijeme da Srbija prestane s financiranjem i podupiranjem nelegalnih struktura i paramilitarnih skupina u četiri općine Kosova".

– Policijske, sigurnosne i paramilitarne skupine moraju se konačno povući sa sjevera. Već 12 godina Srbija održava te strukture na sjeveru, što je potpuno protivno Rezoluciji 1244, a u zadnje četiri godine protivno i Ustavu Republike Kosovo. Politika jedne noge na Kosovu, a druge u Bruxellesu mora prestati – rekao je šef kosovske diplomacije dodajući kako je Kosovo spremno na normalizaciju odnosa s Beogradom "ali takva normalizacija odnosa nije moguća ako Republika Srbija ne prizna postojanje naše države, ako ne vidi Republiku Kosovo kao partnera – kao susjeda".

Govoreći o sjeveru Kosova, Hodžaj je odbacio mogućnost pregovora o podjeli Kosova "ni s kim pa ni sa Srbijom" jer "granice Kosova potvrdilo je Vijeće sigurnosti UN-a, a neovisno Kosovo priznala je gotovo polovica članica UN-a u sadašnjim granicama. Beograd, dakle, ne može imati nikakvu ulogu kada je riječ o sjeveru".

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije