Zastupnički dom

Entitetsko glasovanje spasilo je Bećirovića

Parlament
20.09.2012.
u 08:56

SDP odbio prvi protunapad SDA u državnom Parlamentu čime se praktično nastavlja voditi kampanja kroz politička prepucavanja u Parlamentu

Zahvaljući famoznom entitetskom glasovanju Denis Bećirović za sada ostaje zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. SDP je izdržao jučerašnju ofenzivu SDA u parlamentu, ali je upitno hoće li moći spriječiti smjenu u ponovljenom pokušaju, najvjerojatnije na idućoj sjednici Zastupničkog doma. Jučerašnju inicijativu SDA za smjenu Bećirovića podržalo je 20 zastupnika, 14 ih je bilo protiv, dok je jedan zastupnik bio suzdržan. Iako je natpolovična većina od nazočnih zastupnika glasovala za smjenu, prijedlog nije usvojen, jer nije postojala odgovarajuća većine glasova iz Federacije.

Drugi krug


Prema proceduri, u iduća tri dana slijedi proces usuglašavanja unutar Kolegija Zastupničkog doma, a ako ne dođe do usuglašavanja uslijedit će drugi krug glasovanja na idućoj sjednici doma. Bilo je zahtjeva da se odmah jučer provede procedura, ali to nije bilo moguće uraditi, jer je drugi zamjenik predsjedatelja, Božo Ljubić, zbog službenih obveza morao napustiti zasjedanje. Time je kolegij ostao bez kvoruma za odlučivanje. Ipak, inicijatori smjene, a to je Klub SDA, podržan od zastupnika SNSD-a i SDS-a, odlučan je da već na idućem zasjedanju Bećirovića smijeni s dužnosti. Obrazlažući taj zahtjev predsjednik Kluba zastupnika SDA Asim Sarajlić kazao je da SDA nema ništa osobno protiv Bećirovića, ali je za njegovu smjenu, jer je personifikacija neprincipijelne politike koju vodi SDP. 
-U entitetu iz kojeg ja dolazim bilo je smjena preko noći, otimana su vozila, mijenjane brave dojučerašnjim kolegama.

Cilj Lagumdžija


Na nama je bilo da sve to izdržimo i naravno da SDA i sve snage okupljene oko nas idu u protuofenzivu i naravno da mi nemamo ništa protiv gospodina Bećirovića, ali on je personifikacija jedne politike koja je dovela do krize, kazao je Sarajlić, dodajući kako bi on više volio da može smjeniti Zlatka Lagumdžiju. Konkretnije zamjerke na rad Denisa Bećirovića, koji je odmah nakon intoniranja državne himne napustio zasjedanje, imali su zastupnici SNSD-a i SDS-a. Milica Marković iz SNSD-a smatra da je vrijeme, ne samo za smjenu Bećirovića, nego i za to da SDP napusti parlamentarnu većinu i ode u oporbu. Aleksandra Pandurević iz SDS-a optužila je Bećirovića da političke partnere iz RS-a otvoreno naziva neprijateljima. 
- Ako kažete da smo mi sljedbenici „ratnog zločinca“ Radovana Karadžića, kako vam se ne gadi sjediti u fotelji koju vam je izglasao SDS, poručila je Pandurević još uvijek aktualnom dopredsjedatelju Zastupničkog doma.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
13:07 20.09.2012.

Izgleda da je sva Lagumdžijina bahatost dosla na naplatu. A nema gore stvari nego kad se netko mora sam oko sebe pozabaviti, kao sad Muslimani jedni protiv drugih. Ono sto su Hrvatima spremali sad e dogadja njima.

TE
tedo
20:23 20.09.2012.

SDP je pokusao birokratsko smece -SDA da poljulja.nije to bila bahatost nego pravo da oni koji nemaju birace iza sebe ,jednostavno odu sa vlasti jer nisu znali .nisu htjeli a i krali su.Volio bih da izdrze ovu ofanzivu nacionalista iz sve 3 vjerske sekte jer ja ih tako zovem posto je ovo drzava bosanaca-ateista,onih iz mjesovitih brakova,cigana,zidova,pravoslavaca ,katolika i muslimana i ostalih....prestanite jednom sa Hrvatima i Srbima i tzv.Bosnjacima -to susve Bosanci/Hercegovci

GA
gafe
15:09 21.09.2012.

i Bavarac je Bavarac ali je po nacionalnosti Njemac. Tako je i u BiH: Hrvat ostaje Hrvat, bilo u Bosni, Hercegovini, Hrvatskoj, Americi, Njemackoj, Australiji ili bilo gdje

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?