velika akcija MUP-a

Elitni policijski tim šest je mjeseci pripremao klopke kolegama

\'policija1_Pixsell_Crn_09031\'
Ilustracija
30.03.2011.
u 12:30

Prometni policajci tražili bi od 300 do 500 kuna za svoje "protuusluge" što je zabilježeno i na audio i na videosnimkama.

Desetorica prometnih policajaca PU splitsko-dalmatinske u ponedjeljak su se, kao i svakog radnog dana, pojavila na poslu. Nisu slutili da će im se dogoditi nešto loše nego su vjerojatno razmišljali na kojoj će cesti taj dan kontrolirati promet, naplaćivati kazne... Gadno su se prevarili! U postaju su im ubrzo "svratili" kolege obavijestivši ih da su uhićeni zbog primanja mita, u nas trenutačno izuzetno nepopularne sintagme.

"Opalili" protuzakonito

Teren za uhićenje korumpiranih policajaca pomno se, neslužbeno doznajemo, pripremao čak šest mjeseci, a inicijativa nije krenula zbog pritužbi građana koje su ovi protuzakonito "opalili" po džepu, nego iz redova MUP-a, odnosno ljudi koji su o prljavim poslovima svojih radnih kolega imali određena saznanja.

Definirana su neka potencijalno sumnjiva imena pa je zbog toga odlučeno da im se od prosinca postavljaju klopke. Na ceste koje inače nadzire PP Makarska poslani su u VW Passatima i Audijima pritajeni policijski istražitelji iz drugih dijelova Hrvatske sa zadaćom da malo jače nagaze gas i zaobilaze prometna pravila kako bi zapravo isprovocirali željenu reakciju svojih kolega prometnih policajaca – traženje novca kako bi im progledali kroz prste i na kraju oprostili počinjene prometne prekršaje.

I upalilo je! Prometni policajci tražili bi obično od 300 do 500 kuna za svoje "protuusluge", što je zabilježeno i na audio i videosnimkama prikrivenih istražitelja. Ovi su pak morali dobro paziti da ni u jednom trenutku tijekom akcije ne bi prvi ponudili prometnim policajcima novac jer bi u suprotnom cijela akcija propala, a oni istodobno zaradili vrlo neugodne optužbe da su svoje kolege zapravo poticali da od njih prime mito.

– To je čovjeku u krvi. Prigoda čini lopova. To ne mora značiti da bi ovi policajci koji su uzimali mito nešto ukrali u dućanu, ali nanijeli su štetu ugledu službe i sebi – objašnjavaju upućeni u tijek akcije koja se, na neki način, može protumačiti i vlastitim čišćenjem redova unutar MUP-a. Iskušavati poštenje i odanost službi upravo kod prometnih policajaca, neslužbeno doznajemo, odlučeno je zbog toga jer su oni najčešće u kontaktu s građanima pa se kroz način njihova postupanja najčešće i stječe prvi dojam o policijskom sustavu, a ne treba napominjati koliko su građani ranjivi kada ih onaj koji je zadužen za poštovanje prava i zakona traži novac u zamjenu za blažu kaznu. Situacija s prometnom policijom na jugu Hrvatske vjerojatno se bitno ne razlikuje od one u ostatku zemlje pa se zato može već čuti da se slične akcije planiraju uskoro provesti i u drugim policijskim upravama.

A desetorica uhićenih policajaca u utorak su dovedena k sucu istrage splitskog Županijskog suda. Iako je USKOK za njih tražio određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora, pušteni su da se brane sa slobode. Na svjedoke i tako ne mogu utjecati, a ni ponoviti kazneno djelo s obzirom na to da su udaljeni iz službe. Premetačinom doma jednog od uhićenih pronađeno je i oružje koje je ilegalno držao pa će i zbog toga biti kazneno prijavljen. I prije dvije godine uhićivalo se policajce PU splitsko-dalmatinske, samo što je tada bila u pitanju pomorska policija.

U akciji "Kormilo", podsjetimo, od 11 uhićenih, njih šestorica bila su policajci, četvorica djelatnika Ine i jedan iz Lučke kapetanije, zbog krađe goriva na službenim policijskim plovilima. U šest mjeseci, piše u USKOK-ovoj optužnici, oštetili su državu za 240.000 kuna. Policija je nakon odrađene akcije imala velikih problema s popunjavanjem članova posada na plovilima, a identična je situacija i sada u redovima prometne policije pa se ispomoć tražila u okolnim upravama.

Zbog ribe bez posla
Da apsurd bude veći, policajci su uzimali i ribu na brodicama koje su ilegalno koćarile te o tome u telefonskim razgovorima, vođenima inače sa službenih mobitela, detaljno obavještavali svoje supruge kako bi znale što će im spremati za ručak. Ni na kraju im pameti, očigledno, nije bilo da netko sluša njihove razgovore te da će zbog nekoliko kilograma ribe ostati bez posla.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije