ekskluzivno

Ekskluzivno: Objavljujemo UN-ov spis koji razotkriva zločin u Dvoru

dvor na uni (1)
02.03.2012.
u 10:00

Večernjak je u posjedu dokumenta koji otkriva tko je počinio masakr nad starcima 8. kolovoza 1995.

Jesu li pripadnici Armije BiH ubili devet hendikepiranih civila u popodnevnim satima 8. kolovoza 1995. godine u Osnovnoj školi Dvor? To se pitanje nameće iz izvještaja koji su pripadnici UNCRO-a tijekom akcije Oluja s terena slali u središnjicu UN-ovih mirovnih snaga u Zagrebu, a koje je Večernji list dobio u posjed.

Živi ljudski štit

U izvještaju na engleskom jeziku, poslanom dan nakon masakra u Dvoru, pod napomenom “Djelovanja protiv civila u sektoru Sjever”, piše sljedeće:

“Članovi danskog bataljuna vidjeli su egzekuciju pet hendikepiranih i starijih ljudi, što je djelo, kako vjerujemo, 5. korpusa Armije BiH. Petsto metara od UN-ove promatračnice NU-13 uočeno je i da su vojnici 5. korpusa ubili iz vatrenog oružja dvije žene i jedno dijete.

Brojni su izvještaji iz Dvora koji upozoravaju na korištenje civila kao ljudskog štita. Dojavljen je jedan slučaj da su vojnici, izgleda pripadnici 5. korpusa Armije BiH, vezali srpske civile užetom i koristili ih kao živi štit u borbi izvan samoga mjesta”.

Dio ovog izvještaja objavio je i naš poznati gastronomski stručnjak Veljko Barbieri, dragovoljac Domovinskog rata, a sada bojnik u mirovini. On se tijekom Oluje kao časnik za odnose s UN-om zatekao i na području Dvora. Svoja je ratna iskustva 1996. godine pretočio u knjigu “Tko je sa mnom palio kukuruz? (Pakrački dnevnik)” u kojem se citiraju izvještaji UN-a tijekom akcije Oluja.

– Izvješće UN-a dobio sam tajnim putem i potpuno je vjerodostojno. Riječ je o službenom izvješću danskog bataljuna smještenog u Dvoru na Uni iz kojeg je vidljivo da nije bilo nikakvih problema na tom području s Hrvatskom vojskom. Koliko su danski UN-ovci imali povjerenja u nas govori i podatak da su upravo nas zamolili da pronađemo četvoricu njihovih vojnika koje su kao taoce tijekom Oluje koristili vojnici tzv. Krajine – rekao nam je Veljko Barbieri.

Ti izvještaji nisu bili poznati Vijeću sigurnosti UN-a u tjednima nakon Oluje, pa su za te zločine optužene hrvatske snage. No, nakon nekoliko mjeseci i službena UN-ova izvješća o događajima u sektoru Sjever upotpunjena su ovim dokumentom u kojemu se ističe vjerojatnost, na temelju svjedočenja danskih vojnika, da je Armija BiH odgovorna za masakr u Dvoru. I u nekim srpskim medijima još u rujnu 1995. godine optuženi su muslimanski vojnici za zločine nad Srbima tijekom Oluje.

Poznate videosnimke

Naime, poznato je da su pripadnici 505. bužimske brigade počinili zločine nad srpskim civilima i vojnim zarobljenicima prilikom napredovanja iz pravca Bužima prema cesti Glina – Dvor. Poznate su također i videosnimke egzekucije zarobljenika na napuštenim UN-ovim kontrolnim točkama kraj sela Kotarana, istočno od Dvora, i kod bosanske granice.

Armija BiH tada je prešla granicu i nastupala prema cesti Glina – Dvor, a hrvatski MUP i dalje traga za najmanje 39 civila koji su tijekom Oluje nestali u selima Komora, Kotarani te Gornji i Donji Žirovac, gdje su napredovali vojnici Bužimske brigade. Iako ista snimka pokazuje i hrvatsku jedinicu Crne mambe pri premetačini izbjegličke kolone, i za koje se govori da su počinili zločine, na snimkama nema traga tome da su hrvatski vojnici počinili ubojstva, a kako je riječ o snimci iz srpskih izvora teško je vjerovati da takvi prizori, da zaista i postoje, ne bi bili uključeni u snimku.

Da nije riječ o hrvatskim vojnicima tvrdi i pukovnik Ivica Pandža Orkan. Kaže da je uz devet hendikepiranih osoba u Dvoru tad ubijen i bračni par Ivelić, hrvatske nacionalnosti, a da mu se, na temelju ovih dana objavljene snimke vojnika blizu škole u Dvoru na dan masakra čini da je riječ o profesionalnoj jedinici.

– U Dvoru su tih dana bili i pripadnici Legijinih Crvenih beretki, što se jako dobro zna – kazuje Orkan.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 3

CL
cleuna
17:06 02.03.2012.

Ma ja ne mogu vjerovati da su to mogli učiniti pripadnici petog korpusa ABiH.Pa ljudi oni su \"žrtve\"a samo su \"Srbi i Hrvati činili zločine\".Neppojmljivo je da \"Slavna armija\"može počiniti tako nešto.Sve ovo će potvrditi i \"najobjektivniji mediji u regionu\" FTV i \"Dnevni avaz\".

Avatar bucalo
bucalo
23:54 02.03.2012.

dobro kazes di ce muslimi oni su veci srbovi od sami srbova

Avatar Axel
Axel
13:38 03.03.2012.

..nemoguce...ovo je neka greska...sa ce Helez da to nama lijepo objasni! A trutovi sa HNS BiH (stranke) ce to da potpisu...oni i onako nemaju blage veze sto pitpisuju! Jedan papir manje - vise ...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?