IZMJENA

Džombić umjesto Šarovića, SP-u i DNS-u zamjenici

Vijeće ministara
24.10.2013.
u 09:10

Većinu bi trebali činiti SNSD, SDP, DNS, SP, SDP, SBB te dva HDZ-a

Vijeće ministara BiH je većinom glasova poduprlo inicijativu SNSD-a da se smijene dužnosnici SDS-a iz Vijeća ministara. Za tu su odluku bili iz HDZ-a, SNSD-a, dok je Zlatko Lagumdžija (SDP) bio izočan a Damir Hadžić je našao zamjerke kazavši da mu smeta rečenica kako Šarović nije radio dovoljno za RS. Slične primjedbe iznio je i SBB. U novoj koaliciji će uz SNSD, biti dva HDZ-a, SDP BiH i SBB BiH, te Socijalistička partija Petra Đokića i Demokratski narodni savez Marka Pavića. Ove dvije stranke su inače saveznici SNSD-a u Vladi Republike Srpske i trebali bi dobiti poziciju zamjenika ministra obrane, odnosno zamjenika u resoru ljudskih prava i izbjeglica. Kada je u pitanju ministarska pozicija, ona je rezervirana za SNSD.

Odluka donesena

Prema navodima neimenovanih dužnosnika unutar SNSD-a, na mjesto ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa trebao bi doći donedavni premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić. U konkurenciji za tu poziciju još se spominje Staša Košarac, no u ponedjeljak na sastanku kod predsjednika Milorada Dodika je po dostupnim informacijama Džombić bio prvi i jedini izbor. O ovoj inicijativi za smjenom dužnosnika SDS-a iz Vijeća ministara bi sutra trebali glasovati zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a kasnije i Dom naroda. Kako sada stvari stoje, SNSD uz potporu SDP-a i HDZ-a može očekivati potporu za smjenu i tvrde da će imati većinu. 
No, budući da je došlo do probijanja određenih rokova koji se tiču poslovnika o radu Zastupničkog doma i načina smjena i izbora novih dužnosnika sukladno Zakonu o Vijeću ministara, vjerojatno je kako će se dužnosnici SDS-a žaliti na ovakvu odluku. Naime, inicijativa je zaprimljena 19. rujna, te se o njoj samo Vijeće ministara treba izjasniti u roku ne kraćem od 20 i ne dužem od 30 dana, što je isteklo prije pet dana. S druge pak strane, ova točka dnevnoga reda nije mogla biti uvrštena u dnevni red bez suglasnosti sve trojice članova kolegija Zastupničkog doma, a po poslovniku o radu, taj dom ne može odlučivati o takvoj inicijativi izjašnjenja Vijeća ministara BiH prije nego što zastupnici o tome dobiju obavijest, i to u roku ne kraćem od 24 i ne dužem od 48 sati.

Razigravanja


Na taj bi način oko smjene vlasti mogli ponovno promatrati sličnu pravnu utakmicu kakvu je svojedobno SDA vodio oko isključivanja iz vlasti. Tada su, na zahtjev SDP-a, smijenjeni ministri sigurnosti Sadik Ahmetović, obrane Muhamed Ibrahimović i zamjenik ministra financija i riznice Fuad Kasumović iz SDA. Na njihova mjesta došli su SDP-ovi i dužnosnici Saveza za bolju budućnost. No, da su se stvari nešto drukčije poklopile, a SDA ispunio više želja nego što je to slučaj bio sa SDP-om, onda bi danas ova stranka i dalje bila u Vijeću ministara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?