regija

Džakula: Uvrijeđeni Nikolić traži put da se sastane s Josipovićem

tomislav nikolić
Reuters/PIXSELL
18.01.2013.
u 12:00

Dačić se s Nikolićem trebao dogovoriti prije susreta s Milanovićem pa ne bi došlo do svađe, smatra beogradski sociolog Nikolić

Nitko nije previše iznenađen što je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić povukao potez koji bi mogao ući u anale međunarodnih odnosa: u trenutku kad se premijer Ivica Dačić sastaje s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem sazvao je strane dopisnike iz Beograda i požalio se što je preskočen u odmrzavanju hrvatsko-srpskih odnosa.

– Od političara kakav je Tomislav Nikolić ništa drugo nisam ni očekivala – kaže novinarka lista Vreme Tanja Tagirov.

Borbena retorika

Tome sliči i reakcija srbijanskih medija, koji su izvijestili o Nikolićevu potezu, ali se nisu previše bavili time što su u Srbiji predsjednik i premijer svatko na svom putu, Dačić ide drumom, a Nikolić po svoj prilici i dalje šumom ne stišavajući borbenu retoriku.

– Ako je hrvatska Vlada podnijela tužbu protiv Srbije zbog genocida, kako onda može predsjednik hrvatske Vlade doći u posjet? Netko onda tu nije iskren. Ili znaju da nismo počinili genocid ili posjet nije iskreno prijateljski. Treba raščistiti sve, najlakše je da sjednemo i ručamo zajedno. Prije treba pomiriti narode jer političari se lako svađaju i mire – rekao je Nikolić.

Za beogradsku Betu Aleksandar Popov, dopredsjednik Igmanske inicijative, akcije nevladinih udruga iz zemalja regije za obnovu susreta i suradnje, kaže da ta Nikolićeva izjava nije državnička, da odmaže nastojanjima da se uskoro susretnu Tomislav Nikolić i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

– Nikolić je na neki način optužio predsjednika Josipovića da je i on odgovoran što nije došlo do sastanka – kaže Popov. Nikolić je, podsjetimo, rekao da \"ne zna zašto Josipović izbjegava taj susret\". – Što se mene tiče, Srbija treba surađivati sa svakom državom na svijetu, ali postoji put – rekao je Nikolić. Veljko Džakula, predsjednik Upravnog odbora Srpskog demokratskog foruma, ima pak zanimljivu tezu, kaže da je Nikolićev potez znak da će i on uskoro pokušati uspostaviti kontakt s hrvatskim predsjednikom i sastati se s njim. Džakula navodi i da je Ivica Dačić još od dana kad je postao srbijanski premijer pokušavao uspostaviti kontakt sa Zoranom Milanovićem, ali to nije uspijevao, Milanović se nije javljao na telefon. Zbog toga je Dačić toliko puta pred kamerama govorio o ledu i ledenom dobu između dviju država, upozoravajući kako led treba otapati i nastojeći ostvariti susret s predstavnicima hrvatske Vlade.

Sam protiv vlastitog cilja

Međutim, u međuvremenu je upravo Dačić nakon haaške presude 16. studenoga odlučio da potpredsjednica srbijanske vlade otkaže dogovoreni posjet Zagrebu koji se trebao odigrati tih dana pa je sam radio protiv vlastitih ciljeva računajući da bi u suprotnom mogao izgubiti bodove u očima birača. – Nikolićeva je reakcija neumjesna, on je tako reagirao jer misli da je preskočen pri dogovoru o sastanku dvaju premijera – kaže beogradski sociolog i politički analitičar Milan Nikolić dodajući da je ipak riječ samo o malom sukobu Dačića i Nikolića.

– Dačić je to trebao dogovoriti prije susreta s Milanovićem kako ne bi došlo do javne svađe,jer riječ je o važnom susretu, o dijalogu dviju država – kaže Milan Nikolić.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

AN
ano
18:40 18.01.2013.

Zasto gospodin Nikolic nenastoji na uspostavi dobrosusjedski odnosa i sa drugim zemljama u rejonu. Kako bi izgledalo da pozove presjednika suverene drzave Kosova na razgovor u Beograd.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije