Svećenik na meti

Dvojica Bugojanaca zaprijetila ubojstvom svećeniku Đuriću

Crkva
14.10.2013.
u 09:15

Zaprijetili likvidacijom ako ne potpiše ugovor koji ‘biznismenima’ ide u prilog

Slaviša Đurić, pravoslavni svećenik u Bugojnu, prijavio je ozbiljne prijetnje ubojstvom koje je usmeno primio od dvojice Bugojanaca, a koji su se preksinoć iznenada pojavili na njegovim vratima. Naime, rekli su mu da će ga likvidirati ako ne potpiše ugovor kojim se u ime ove crkve obvezuje upravo njima iznajmiti atraktivni poslovni prostor u središtu Bugojna. To bi značilo da dosadašnje korisnike izbaci na ulicu, a budući da se radilo o ucjenjivačkom potezu, svećenik je to još nedavno odbio, što je čitavu situaciju dovelo do usijanja.

- Na silu su htjeli doći do njegova potpisa, a koji nikako ne ide u prilog ove crkve. Na razne načine su mu prijetili i doveli u nesiguran položaj, a najposlije su mu jasno izrazili i što planiraju, jedino se jučer moglo čuti iz krugova bliskim ovom svećeniku. Redom su nas upućivali da se ujutro obratimo pravoslavnim starješinama. Kako nam je potvrđeno u PU Bugojno, policija trenutačno osigurava svećenika Đurića, kao i sporni poslovni prostor.

- Svako malo obilazimo njegov dom i imovinu pravoslavne crkve. Dvojica osumnjičenih, S.J. (45) i A.Š. (26), uhićena su i nad njima se vrši kriminalistička obrada. I oni su stavljeni pod nadzor. U ovom slučaju se ne radi o nikakvom nacionalističkom ispadu, nego je u pitanju ‘biznis’- navode iz ove uprave.

Inače, imovina Srpske pravoslavne crkva u bugojanskom naselju Ćipuljići, gdje inače i boravi svećenik Đurić, u više je navrata vandalski napadana, a u jednom slučaju, prije devet godina, našla se na meti i nepoznatih piromana. Tada je na krov bačena zapaljiva tekućina. Iako nikada nije dokazano, obavještajci su sumnju bacali na pripadnike vehabijskog pokreta koji podržavaju i promoviraju tekfir ideologiju, pravac izrazito radikalnih i ekstremnih islamskih stavova koji se zalaže za društveno uređenje na normama šerijata. Članovi te skupine, među kojima je i Haris Čaušević zvani Oks, kasnije su osumnjičeni za teroristički bombaški napad na zgradu PU Bugojno, kada je jedan policajac ubijen, a više ih ranjeno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?