DRAMA

Dvoje djece u BiH izgubilo bitku za život, meningitis opet hara

\'stent----200306 sla (ugradnja stentova vrhunac je kardiologije i invazivne kardiologije u brodskoj opchoj bolnici,uz tekst B.Gajdukova) snimio:ivica galovic   (slav.brod)\'
Ivica Galović/Pixsell
23.04.2012.
u 09:11

Dvogodišnja beba iz Žepča je primljena u Dom zdravlja u teškom stanju i preminula je u bolnici u Zenici. Isti slučaj dogodio se u Tuzli

U Županijskoj bolnici Zenica od posljedica meningokokne bolesti preminula je dvogodišnja beba s područja Žepča. Beba je u veoma teškom stanju iz žepačkog naselja Radovlje dovezena u Dom zdravlja Žepče odakle je prebačena u Zenicu. U ovom slučaju radilo se o najtežem obliku bolesti tzv. fulminantnu, koji se najčešće javlja kod male djece i donosi progresivnu sepsu.

Stručne službe na terenu

Odmah nakon zabilježenog slučaja i smrti djeteta epidemiološka služba Županijskog zavoda za javno zdravstvo ZDŽ-a, u suradnji s Domom zdravlja Žepče, poduzela je opsežne aktivnosti na preventivnoj zaštiti osoba koje bi se mogle dovesti u izravni ili neizravni kontakt s umrlom bebom. Tako je oko 70 osoba obuhvaćeno propisanim mjerama zaštite, s obzirom da starije dijete iz ove obitelji ide u osnovnu školu. Prema riječima dr. Saliha Tandira provedeno je cijepljenje učenika koji su neposredno bili u kontaktu s ovim učenikom, i urađena je i potpuna dezinfekcija kompletne zgrade osnovne škole. Nakon cijepljenja cijelo odjeljenje jednog razreda učenika nije išlo u školu, dok su sva ostala odjeljenja imala redovitu nastavu. Po svemu sudeći ovaj slučaj bi mogao ostati usamljen na području Žepča, kada je u pitanju ova bolest koja se javlja s proljeća i jeseni i koja najčešće obuhvaća dječju dob.

Smrt još jednog dječaka

Također, drugi slučaj je zabilježen u Tuzli, gdje je na Infektivnoj klinici UKC Tuzla preminuo 16-godišnji dječak, a osnovano se sumnja da je smrt uzrokovala meningokokna sepsa. Odmah je aktiviran Stručni stožer Ministarstva zdravstva Tuzlanske županije, ekipe su na terenu, a profilaksu je u subotu primilo oko 210 osoba koje su mogle biti u dodiru s umrlim dječakom. Jučer je u Domu zdravlja u Tuzli nastavljeno davanje profilakse svima koji se javljaju da su mogli biti povezani sa ovim tragičnim slučajem. Tinejdžer je preminuo u subotu večer oko 20 sati od meningokokne sepse. Riječ je o učeniku Behram-begove medrese u Tuzli. Preventivne mjere su na snazi i u drugim gradovima, počev od Banovića i Gračanice, a javnost će biti obaviještena o svim novim dogovorenim mjerama. Prema neslužbenim informacijama, riječ je o petnaestogodišnjem N.G. iz Tuzle. Sličan slučaj je zabilježen u Banjoj Luci nedavno kada je preminuo četverogodišnji dječak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?