DRUŽENJE

Dvadesetak novinara uživalo je u ljepotama ramskoga krajolika

rama
Tomislav Kvesić
07.06.2010.
u 09:57

Uredništvo portala Rama-prozor.info okupilo je novinare iz Hercegovine i Bosne kako bi promoviralo bogatu ponudu ramskoga kraja

Kako bi što bolje prezentiralo kulturne i prirodne ljepote Rame, uredništvo ramskog portala www.rama-prozor.info okupilo je u subotu dvadesetak medijskih djelatnika iz hercegovačkih i bosanskih internetskih i tiskanih medija. Ležerno druženje i upoznavanje s uistinu prelijepim krajolikom Rame, kao i posjet znamenitostima tog kraja, što zbog krivudavih cesta, što zbog želje okupljenih da na svakom mjestu ostanu malo duže od predviđenog, razvuklo se na cijeli dan.

Kultura i priroda

Prva postaja Uzdol, mjesto tragedije i stradanja hrvatskih civila u proteklom ratu. Župnik don Miljenko Džalto objasnio je povijest tog kraja, napose onu noviju kada su stradali brojni civili, među kojima i djeca. Uzdol ima i najstariju crkvu u ramskom kraju koja datira iz 1922., no bez adekvatne zaštite to bi kulturno blago moglo propasti. S Uzdola se uputismo k prohladnom Makljenu u Ramsku kuću i tamošnji muzej, koji će uskoro, kako reče don Anto Jelić, uskoro i proširiti. Don Ano nas je upoznao i s radom Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva, napose se osvrćući na publikaciju i dokumentarni film o skupini Fenix, koja je 1972. iz emigracije stigla u Ramu u namjeri da podigne revoluciju. Uputili smo se na branu hidroelektrane Rama gdje su nam domaćini, predvođeni predsjednikom Nadzornog odbora dr. Jerkom Pavličevićem, pobliže objasnili rad i specifičnosti te najvažnije elektrane u sustavu EP HZ HB.

Uspješna godina

Zahvaljujući obilnim padalinama, ta je elektrana već ispunila polugodišnji plan, a prepuno jezero obećava da će ova godina biti plodonosna u proizvodnji el. energije. Nakon kratkog odmora dođosmo i do samostana na Šćitu, na kojemu je upravo bio u tijeku susret Franjevačke mladeži. Napose valja istaknuti impresivni i prelijep etnografski muzej u sklopu samostana. Nekadašnja cesta spasa, s koje se pruža jedinstven pogled na Ramsko jezero, odvela nas je na Proslap u lijep ambijent konobe Proslapska planina Ilije Filipovića, gdje je naše putovanje i završilo uz druženje do kasnih sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?