20. obljetnica HVO-a

Dvadeset godina Bušića

Roso
Pero Crnogorac
08.06.2012.
u 10:23

Na Sv. Antu 13. lipnja 1992. godine u Posuškom Gracu domovini na vjernost prisegnuli su Bušići

Za 20. obljetnicu Udruga pripadnika postrojbe HVO-a “Ante Bruno Bušić” priprema bogat jubilarni program obilježavanja osnutka postrojbe. Tada su “Bušići”, prije 20 godina, postali prva profesionalna postrojba u HZ Herceg Bosne. To je prigoda da se tim povijesnim događajima vratimo serijom priloga i istinski uvjerimo kako su hrabri “Bušići” zaslužili da ih hrvatski narod vječno pamti i upiše zlatnim slovima u knjigu hrvatskih ratnika s ostalim herojima Domovinskog rata.

Dolazak instruktora

Krajem veljače 1992. skupina pripadnika bojne “Zrinski” stigla je na područje zapadne Hercegovine - bili su instruktori i prvi zapovjednici satnije u bojni “Knez Branimir” koja se počela osnivati po zapovijedi Ante Rose 7. ožujka 1992. godine u Posušju, Širokom Brijegu, Ljubuškom, a u travnju i u Uskoplju (G. Vakufu). Bojna je bila temelj za pukovniju “Ante Bruno Bušić” čije su osnivanje 18. svibnja 1992. potpisali predsjednik HVO-a Mate Boban i general Ante Zorislav Roso. To je bila prva jezgra vojske Herceg Bosne. Veći dio ratnog puta provela je u Operativnoj zoni SZ Hercegovine, posebice na uskopaljsko-ramskom dijelu bojišta od prvih dana lipnja 1993. do početka 1994. godine. Bojna u Žepču bila je podređena zapovjedniku OZ-a srednje Bosne (ZP Vitez), odnosno zapovjedništva 111. XP brigade HVO Žepče. U logističkom pogledu pukovnija je bila oslonjena na Glavni stožer HVO-a s time da se u početnoj fazi oslanjala na općinske stožere.

Vatreno krštenje

Ratni put pukovnije, odnosno bojne “Knez Branimir” počeo je u travnju 1992. kada je satnija iz Širokog Brijega ojačala obranu sela Kruševa kod Mostara. Za tjedan dana borbi s JNA većina branitelja doživjela je vatreno krštenje i polako stjecala važno ratno iskustvo. Prvi veliki ratni zadatak bojna je imala na području Livna 12. svibnja, kada su stigle satnije iz Posušja, Širokog i Ljubuškog.

(nastavak sutra)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?