PREGOVORI

Dva HDZ-a traže novi teritorijalni ustroj kao uvjet za ulazak u vlast

sestorka
VL FOTO
23.10.2010.
u 10:15

Intenzivni kontakti političkih predstavnika nakon izbora, brojni diplomatski pritisci i crkveni prvaci zazivaju dogovor

Više značajnijih političkih stranaka iz BiH koje su ‘pobijedile’ na posljednjim izborima održavaju međusobne razgovore, što tajne, što javne, a brojni strani diplomati, crkveni prvaci pohode ovih dana političare kako bi ohrabrili mogućnosti slaganja saveza koji bi što pravednije odražavali volju triju naroda.

Tajni sastanak

Večernjak doznaje kako su se potajni razgovori nekolicine političara iz FBiH vodili na Ilidži kod Sarajeva o mogućnosti stvaranja koalicija na županijskoj i entitetskoj razini. Nekoliko crkvenih prvaka također je poduprlo i ohrabrilo hrvatske političke čelnike za postizanje velikog saveza koji bi se mogao oduprijeti pokušaju da se uspostava vlasti, ali i predstojeće ustavne promjene događaju bez najvažnijih aktera. Istodobno, međunarodna zajednica je vrlo oprezna, ali i zabrinuta zbog mogućeg raspleta jer objektivno prijeti mogućnost blokada zbog različitih koalicija na tri razine vlasti. Usto, značajno je da unutar samih hrvatskih političkih stranaka dolazi do stvaranja kritične mase koja se protivi daljnjim podjelama i mogućoj izdaji nacionalnih interesa nevažno radi li se o tome da se trči pod skute zaštitnicima u Sarajevo ili Banju Luku. Najvažniji je hrvatski dogovor jer je već iz druga dva naroda gotovo okončano stvaranje nacionalnih blokova. Poruke u tome pravcu uputili su nakon stranačkih sjednica čelništva HDZ-a 1990., ali i HDZ-a BiH nakon sjednice Izbornoga stožera.

- Predsjedništvo je razmotrilo političku platformu za razgovore s ostalim političkim subjektima koji su dobili legitimitet na ovim izborima. Na prvome mjestu to je reforma Ustava koja će BiH učiniti pravednijom i funkcionalnijom ... Nadalje, Bosna i Hercegovina kao decentralizirana država, s novom racionalnijom i pravednijom teritorijalnom organizacijom i jednakom pozicijom tri naroda, kako glede teritorijalne organizacije, tako i glede institucionalnih prava, naveli su u priopćenju HDZ-a 1990. Doznaje se kako su predstavnici ove stranke ostali otvoreni za razgovore sa svim strankama koje na sličan način vide rješavanje hrvatskog nacionalnog pitanja. U ovoj su stranci istaknuli da “izbor, vlast ili oporba, za HDZ 1990. ovisit će o prihvaćanju ovih načela kod potencijalnih partnera, te realni instrumenti da se ova načela mogu i realizirati, a ne raspored fotelja”.

Svehrvatski savez


Iz HDZ-a BiH su upozorili “da postoji nakana dijela bošnjačkih stranaka da se bošnjačkim glasovima izaberu klubovi Hrvata u domovima naroda parlamenata Federacije BiH i BiH”. Zbog toga su još jednom pozvali na potrebu suradnje svih stranaka s hrvatskim predznakom koje imaju izborni legitimitet u pogledu pitanja od vitalne važnosti za budućnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. To uključuje, precizirali su iz HDZ-a BiH, i zajedničku provedbu rezultata izbora kako bi se izbjegao izborni inženjering na štetu Hrvata. Iz ove stranke su također istaknuli nužnost žurnog donošenja novog ustava BiH kojim bi se osigurala istinska ustavna jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda, kao i žurna izmjena Izbornog zakona BiH kako bi se zaustavila gruba kršenja i manipulacije u izbornom procesu. Najavljeno je da će o tome predsjednik HDZ-a BiH sljedeći tjedan razgovarati s predstavnicima hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda, te predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem, premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednikom Sabora Lukom Bebićem. Hoće li hrvatske stranke ostati dosljedne makar deklarativnim zauzimanjem za svehrvatski savez, vidjet će se uskoro kada započne konstituiranje vlasti u županijama. To će biti jedan od najvećih narodnih testova u posljednjih deset godina jer prostora za uzmicanje više nema.

Ključne riječi

Komentara 2

JO
JohnConnor
14:23 23.10.2010.

Onaj ili oni hrvatski politicari koji se izbore za HR Herceg-Bosnu stajat ce uz rame velikom dr. Tudjmanu. Imena ce im biti upisana zlatnim slovima u hrvatskoj povijesti, A oni koji budu koalirali sa SDP-om BIH

JO
JohnConnor
14:27 23.10.2010.

A oni hrvatski politicari koji budu koalirali sa SDP-om BIH kao sto mi se cini zeli Lijanovic zavrsit ce na smetistu povijesti, ako vec nisu mozda tamo.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?