Diplomacija

Dva HDZ-a i dalje traže jednu izbornu jedinicu za Mostar

OHR
19.10.2012.
u 11:49


Novi sastanak o Mostaru mogao bi biti održan idući tjedan u OHR-u

Predstavnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. jučer su na odvojenim sastancima s Roderickom Mooreom prezentirali svoja rješenje za provedbu odluke Ustavnoga suda Bosne i Hercegovina koja se odnosi na promjene nametnutog Statuta Mostara. Kako se neslužbeno doznaje, vodeće hrvatske stranke su ostale pri svojim ranijim stavovima, a to je da Mostar treba biti uređen kao sve ostale jedinice lokalne samouprave u BiH, te kako grad treba biti organiziran kao jedna izborna jedinica, gdje bi glas svakog građanina imao istu vrijednost.

Zadaća za Moorea

Inače, OHR je prije nekoliko dana odredio Rodericka Moorea kao osobu koja će razgovarati s predstavnicima parlamentarnih stranaka u BiH. Još u utorak su razgovore s Mooreom obavili predstavnici SDA, koji su također ponovili stavove kako traže podjelu Mostara na dvije ili više općina. Osim dva HDZ-a, jučer su na sastanku s Mooreom bili i predstavnici Narodne stranke Radom za boljitak, koji su također prezentirali svoje viđenje Mostara u budućnosti. Naši sugovornici ističu kako nije poznato što slijedi nakon ovih sastanaka. Novi sastanak predstavnika stranaka još nije zakazan, ali naši izvori tvrde kako bi se on mogao dogoditi tijekom idućega tjedna. - OHR sada još jednom prikuplja sve stavove stranaka, a nakon što se ta faza okonča, vjerojatno će se organizirati još jedan sastanak gdje će se vidjeti na koji način bi mogli doći do eventualnog rješenja. Službenog datuma nema, ali očekujemo kako će se to dogoditi idućega tjedna - rekli su nam naši sugovornici.

Inzkova poruka


Inače, na prvom sastanku u uredu OHR-a u Sarajevu visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je poručio kako je odluka Ustavnog suda BiH obvezujuća i konačna, te kako političari moraju postići kompromis po ovom pitanju i što je brže moguće stvoriti uvjete za održavanje izbora u Mostaru. Međunarodni predstavnici su poručili kako se mora osigurati vladavina prava, te kako Mostar mora biti jednakopravan u odnosu na sve ostale gradove u BiH. Sve dok se to ne dogodit, Mostar ostaje talac određenih interesnih skupina kojima odgovara radikalizacija stanja u gradu na Neretvi i predstavljanje Mostara kao “grada - slučaja”. Građane svakako već godinama nitko ništa ne pita.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
12:58 19.10.2012.

Pa OHR, odnosno P. Ashdown, je i najveci krivac za ovu situaciju u Mostaru.

Avatar guten_tag
guten_tag
16:32 19.10.2012.

a koschnick, a petritsch, a pljačka hercegovačke banke, a progon hrvatskih dužnosnika i lažne optužnice, a izborni inženjering kod izbora člana predsjedništva. ima toga puno, sve protiv hrvatskih interesa, nedemokratski i silom. ako bošnjaci insistiraju treba omogućiti u svim gradovima u federaciji osnivanje hrvatskih općina, od sarajeva , zenice, tuzle, travnika, bugojna itd. koliko sam shvatio nema se tu što tražiti već provesti odluke ustavnog suda, o tome nema pregovora.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?