KOMPLIKACIJE

Državno Tužiteljstvo razmatra neprovedbu presude o Mostaru

stari most
Stojan Lasić
29.03.2012.
u 09:30

Odlukom Ustavnog suda BiH osporene odredbe Izbornog zakona prestale važiti

Situacija oko neprovedbe presude Ustavnog suda BiH vezano uz izborna pravila u Gradu Mostaru sve više se komplicira. Nakon što Parlamentarna skupština BiH nije u predviđenom roku izvršila usklađivanje Izbornog zakona BiH s odlukom Ustavnog suda, uslijedila je reakcija iz najviše sudske institucije u zemlji.

Osporene odredbe

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, naime, prije dva mjeseca donio rješenje kojim osporene odredbe Izbornog zakona vezane uz način provedbe izbora u Gradu Mostaru prestaju važiti. O svemu je Ustavni sud informirao i državno Tužiteljstvo, pa je nedavno na adresu Parlamentarne skupštine stigao dopis Tužiteljstva BiH u kojem se traži očitovanje o poduzetim aktivnostima vezanim uz provedbu presude Ustavnog suda. Ovakav potez potpuno je logičan, jer se u svakoj normalnoj zemlji podrazumijeva da se odluke sudova, a posebno Ustavnog suda, provode u najkraćem mogućem roku. U Bosni i Hercegovini to očito nije slučaj, pa je i rok za provedbu spomenute presude odavno probijen. Rok do kojeg je Parlamentarna skupština BiH trebala korigirati odredbe Izbornog zakona istekao je 16. prosinca prošle godine.

- Važno je napomenuti da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obvezujuće za sve fizičke i pravne osobe, kao i za sva tijela vlasti koja su dužna u okviru svojih nadležnosti utvrđenih Ustavom i zakonom provoditi odluke Ustavnog suda BiH. Budući da Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ne raspolaže informacijom je li spomenuta odluka uopće provedena, molimo vas da nam u što skorijem vremenu dostavite traženu informaciju i dokaz o postupanju sukladno odluci Ustavnog suda BiH br. U 9/09, ako je odluci Ustavnog suda pravovremeno udovoljeno, a ako, pak, predmetna odluka još nije provedena, s ciljem razjašnjenja svih okolnosti pozivate se da date svoje izjašnjenje zbog propusta provedbe ove odluke u roku, te s tim u vezi dostavite i drugu relevantnu dokumentaciju kojom raspolažete u ovom predmetu, navodi se u dopisu koju je čelništvu Parlamentarne skupštine BiH dostavila državna tužiteljica Maja Ilić-Stupar.

Službeno očitovanje

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine nije provedena, a povjerenstvo koje je trebalo predložiti rješenja Parlamentu BiH, nije postiglo suglasnost. To se navodi i u službenom očitovanju čelništva Parlamenta.

Hoće li i kakve mjere poduzeti državno Tužiteljstvo tek će se vidjeti, ali je sasvim izvjesno da je ustavnost, pa i sama provedba lokalnih izbora u Gradu Mostaru ozbiljno dovedena u pitanje.

Budući da su izborna pravila o Mostaru stavljenja izvan snage, trenutačno ne postoje propisi po kojima bi se izbori u ovom gradu uopće proveli.

Komentara 2

BR
brcak108
11:01 29.03.2012.

Sto rece-\"Usvakoj normalnoj zemlji podrazumijeva da se odluka sudova provede u najkracem roku?\"Sud je presudio prije cetiri godine da krst u Stolcu na tvrdavi treba da se skine ,naravno jos je tamo.Od ovoga isto nema nista.Miislim ako Hrvati skinu kriz sa Huma onda ova odluka suda treba da se ispostuje.

Avatar Axel
Axel
13:06 29.03.2012.

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine nije provedena! Neznam sto je ovdje cudno....pa BiH ne sprovodi ni presude iz EU! Neznam cemu bi se trebali cuditi. Zakljucak je ; niti ima drzave,niti su sudovi vise vjerodostojni, niti drzava ima obvezepremaa presudama,...pa nije jasno niti postojanje same drzave! Jedino za sto su sposobni je; prekrsajne kazne za brzu voznju,ne upaljena svjetla,ne vezanje pojasa,sumski prekrsaji,...i ostali kokosarski poslovi! Ovako, onaj ko je trenutno na vlasti je; urednik,vjesti , sudskih presuda, cjena,...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?