ZANIMLJIV PRIKAZ

Državni zastupnici školovaniji od federalnih

parlament
Zvonimir Ćorić
06.04.2011.
u 10:32

Najviše zastupnika pripada starosnoj skupini od 50 do 59 godina, a niti jedan zastupnik nije mlađi od 30

Agencija za statistiku BIH nedavno je izdala publikaciju sa svim statističkim podacima vezanim uz opće izbore u BiH koji su održani u listopadu prošle godine. Podaci o općim izborima u BiH publicirani su korištenjem podataka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Podaci su publicirani za sve razine vlasti, a u tablicama su predočeni podaci o broju izbornih jedinica, kandidacijskih lista, broju ovjerenih kandidata, a posebno je dan zanimljiv prikaz izabranih kandidata po kandidacijskim listama, spolu, etničkoj pripadnosti, starosnoj dobi i razni obrazovanja.

Prema riječima Zdenka Milinovića, direktora Agencije za statistiku BiH, ovom publikacijom se željelo na pregledan i popularan način približiti širem krugu korisnika ne samo rezultate općih izbora u BiH, već i neke druge zanimljive podatke.

Zastupljenost žena

Ono što prvo pada u oči jest značajno povećanje zastupljenosti žena nakon listopadskih izbora. Naime, među izabranim zastupnicama je 19 posto žena, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na izbore iz 2006. godine, kada je njihova zastupljenost bila samo 9,5 posto. Drugim riječima, zastupljenost žena se povećala za skoro 10 postotaka. Kada je u pitanju nacionalna struktura zastupnika, u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH najviše zastupnika je iz reda bošnjačkog naroda 45,2 posto, zatim srpskog 35,7 posto, hrvatskoga 16,7 posto, dok je iz reda ostalih samo jedan zastupnik.

U ovom domu najviše zastupnika pripada starosnoj skupni od 50 do 59 godina, njih 43 posto, a samo je jedan zastupnik mlađi od 30 godina. Kada je u pitanju stručna sprema, od 42 zastupnika visoku školsku spremu posjeduje 95,5 posto, višu školsku spremu 71, posto i srednju školsku spremu 2,4 posto zastupnika.

Nema mlađih

Niz zanimljivih statističkih podataka također otkriva i strukturu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Naime, među izabranim zastupnicima je 17,3 posto žena. U Zastupničkom domu Parlamenta FBiH najviše zastupnika je iz reda bošnjačkog naroda 61,2 posto, zatim hrvatskog 26,5 posto, iz reda ostalih je 7,1 posto te iz reda srpskog naroda 5,1 posto. Zanimljivo je istaknuti kako je starosna skupina zastupnika u federalnom Parlamentu identična Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Naime i u ovom domu najviše zastupnika pripada starosnoj skupni od 50 do 59 godina, njih 43,9 posto, a niti jedan zastupnik nije mlađi od 30 godina, za razliku od državnog Parlamenta u kojem je samo jedan zastupnik mlađi od 30 godina.

Što se pak tiče školske spreme, prema podacima iz ove publikacije razvidno je da su u Zastupničkom domu Parlamenta BiH sjede obrazovaniji zastupnici od kolega iz Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Naime, od 98 zastupnika u federalnom Parlamentu, visoku školsku spremu posjeduje 81,6 posto, srednju čak 14,3 posto, a višu školsku spremu 4,1 posto zastupnika.

Ključne riječi

Komentara 1

KI
kitikat
11:00 06.04.2011.

jaka vijest

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?