Doznajemo

Država ne zna gdje su završili viškovi oružja i eksploziva

Oružje
03.09.2012.
u 09:47

U izvješću jasno se navodi kako su postojale nepravilnosti i nedostatak procedura ministarstva obrane BiH i OS BiH

Istražno povjerenstvo oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provjeru zakonitosti procesa uništavanja streljiva, minsko-eksplozivnih sredstava, oružja i vojne opreme utvrdilo je ozbiljne propuste u ovom procesu. U izvješću koje je upućeno Parlamentu, a koje će se naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Zastupničkog doma, jasno se navodi kako su postojale nepravilnosti i nedostatak procedura Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH, o čemu, kako se ističe, govore prikupljeni dokumenti i iskazi predstavnika ministarstva i Zajedničkog stožera OS BiH.

Nadzor nad uništavanjem

-Temeljem prikupljenih dokumenata vidljivo je da u razdoblju do 2006. do 2010. godine predstavnici Ministarstva obrane i OS BiH nisu provodili nadzor nad procesom uništavanja viška oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES). Evidentno je da menadžment Ministarstva obrane i odgovorne osobe u Zajedničkom stožeru OS BiH nisu pratili tijek realizacije uništavanja, niti dalje postupanje s delaboriranim elementima i eksplozivom. Također, uništavanje višaka nije pratilo odgovarajuće materijalno razduženje vojnih skladišta, tako da se uništena sredstva i dalje vode na stanju, navodi se u nalazima istrage koju je provelo povjerenstvo. U prilično zabrinjavajućem izvješću stoji i kako Istražnom povjerenstvu nije pružen uvjerljiv dokaz o ukupnim količinama uništenog streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, oružja i vojne opreme. Ministarstvo nije prezentiralo Istražnom povjerenstvu podatke o ukupnoj količini sekundarnih sirovina dobivenih delaboracijom, njihovu tržišnu vrijednost i financijske efekte koji su bez odobrenja ustupljeni komercijalnim kapacitetima koji su vršili uništavanje. Za velike količine eksploziva dobivene procesom delaboracije ne postoje podaci gdje je završio i kako se njime prometovalo.

Nejasna uloga UNDP-a

-Utvrđeno je da je Ministarstvo obrane, i pored upozorenja Odjela za nabavu I logistiku, potpisalo dokument kojim se izbjegava plaćanje PDV-a za opremu namijenjen delaboraciji u komercijalnim kapacitetima, čime je moguće oštećen proračun institucija BiH, ističe se u izvješću. Upozorava se i na nejasnu ulogu UNDP-a koji je “bez prethodno definiranih procedura Ministarstva obrane BiH preuzeo na sebe cijeli proces uništavanja MiMES-a”. Zbog svega ovoga, ali i nepravilnosti u suradnji s komercijalnim tvrtkama uključenim u cijeli proces, preporuka je Istražnog povjerenstva da se svi prikupljeni nalazi i dokumentacija dostave državnom tužiteljstvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?