PRVI SVEZAK

Drugi svezak Hrvatske enciklopedije BiH do kraja godine

hercegbosna
Braco Selimović
26.02.2011.
u 12:07

Radi se o prvoj uopće enciklopediji ove vrste izdanoj i izrađenoj u Bosni i Hercegovini

Proširena redakcija Hrvatske enciklopedije BiH održala je sastanak jučer u Mostaru te je zaključeno kako drugi svezak ove iznimno kvalitetne i zanimljive knjige izlazi krajem ove godine.

Ubrzan rad

Glavni razlog sastanka je, prema riječima Vlade Šoljića, predsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosne, koja je ujedno jedan od glavnih financijera ove enciklopedije, dogovor oko daljnje dinamike rada na knjizi. Ravnatelj Hrvatskog leksikografskog instituta BiH Ivan Anđelić kazao je kako je prvi svezak ove enciklopedije zabilježio jako dobar uspjeh u svim gradovima Bosne i Hercegovine.

“Bojao sam se kako će to narod primiti, međutim, nakon promocije po brojnim gradovima vidjeli smo da ljudi imaju jako pozitivne reakcije na ovu enciklopediju”, kazao je Anđelić. Naglasio je da je kvaliteta knjige upravo u tome što se prvi put na ovim prostorima pojavilo djelo koje je pošteno ne samo s hrvatskog stajališta, nego i sa stajališta drugih naroda. “Republika Srpska također radi svoju enciklopediju.

Najvažnije od svega je da su rekli da će napraviti enciklopediju poput nas, a ja moram reći da sam ponosan što smo obuhvatili cijelu BiH, odnosno sve povijesne događaje i kulturne vrednote”, kazao je Anđelić.

Opća enciklopedija

Naglasio je kako ovo nije samo enciklopedija Hrvata, nego cijele BiH sa značajnim personalnim pristupom na Hvatima. “Enciklopedija čiji je drugi svezak u izradi zove se hrvatska zato što je enciklopedija u svakoj zemlji državni projekt. Mi bismo morali pribaviti suglasnost druga dva naroda da se napravi opća enciklopedija u Bosni i Hercegovini, kazao je Anđelić.

Dodaje kako su Hrvati svojom enciklopedijom pokazali na koji način se to treba napraviti te da se nada kako će sva tri naroda u Bosni i Hercegovini uskoro raditi opću enciklopediju.

Spomenimo i to da je prvi svezak obradio građu od slova A do slova Đ, dok će ostala slova biti obrađena u sljedeća dva sveska ove enciklopedije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?