izvanredne mjere

Drava potopila kuće u Virje Otoku, vodeni val u Zagrebu oko 16 sati

otok virje (1)
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/18
06.11.2012.
u 08:23

Trenutno je proglašena izvanredna obrana od poplava za područje općine Cestica, Petrijanca, Sračinca i Grada Varaždina, dok se isto očekuje u nizvodnim općinama Trnovec Bartolovečki, Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki i Mali Bukovec

Tijekom noći Dravom se kroz Varaždinsku županiju spustio vodeni val iz Slovenije i Austrije pri čemu se Drava prvo izlila iz korita na području naselja Lovrečan Otok, a zatim je oko četiri sata ujutro poplavila i Virje Otok. Iz Lovrečan Otoka evakuirano je šest osoba, a sedamnaest je odbilo evakuaciju. U evakuaciji su sudjelovali pripadnici interventne policije, policijske uprave Varaždinske s jednim čamcem i državna interventna specijalistička postrojba za spašavanje na vodi DUZS sa četiri pripadnika i jednim čamcem, a evakuirani su smješteni kod svojih obitelji.

 Drava se osim kod mjesta Lovrečan Otok i Lovrečan Veliki, izlila i kod naselja Virje i poplavila još 60-ak kuća. Stanovnici Virja cijelu noć su na nogama i pokušavaju spasiti što se spasiti da.

Spašavaju stoku, namještaj... U 60 kuća u Virje Otoku voda se popela do 60 centimetara pa stanovništvo nije evakuirano, no sva su djeca odvedena kod obitelji na sigurno.

U Lovrečan Otoku 16 osoba odsiječeno je od ostatka naselja, no načelnik Korotaj tvrdi da nisu u opasnosti.

- S tim ljudima smo stalno u kontaktu, oni se nalaze na gornjim etažama i čekaju da se voda povuče – rekao je Korotaj koji očekuje da bi se voda mogla početi povlačiti oko podneva

Starica Marija Lazar (84) iz Lovrečan Otoka koja odbijala evakuaciju, uz pomoć interventne policije evakuirana oko dva sata ujutro.

- Tijekom dana Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta obići će pogođena naselja i dati preliminarnu procjenu štete. Od župana Varaždinske županije Predraga Štromara tražit ćemo proglašenje elementarne nepogede – rekao nam je jutros načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj. Prve procjene o veličini štete znat će se tijekom sutrašnjeg dana

Trenutno je proglašena izvanredna obrana od poplava za područje općine Cestica, Petrijanca, Sračinca i Grada Varaždina, dok se isto očekuje u nizvodnim općinama Trnovec Bartolovečki, Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki i Mali Bukovec.

Prema najnovijim podacima vodeni val stigao je Dravom u čak 3100 kubičnih metara u sekundi, što je protok veći od stogodišnjeg prosjeka!

U svim ugroženim jedinicama lokalne samouprave na ugroženim područjima uspostavljena su dežurstva kroz aktivirane Stožere zaštite i spašavanja koji su u neprekidnoj vezi s nadležnim rukovoditeljima obrane od poplava pojedinih dionica i Županijskim centrom 112 Varaždin te se postupa u skladu s nastalom situacijom, a prema Planovima zaštite i spašavanja. Također su sve operativne snage u stanju pripravnosti.

Tijekom noći na području općine Cestica u obilasku terena članovima Stožera za zaštitu i spašavanje pridružio se i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Varaždinske županije Milan Pavleković te župan Predrag Štromar koji i u ovim trenucima zajedno s načelnikom Mirkom Korotajem obilaze poplavljena područja.

Zbog povećanog vodostaja rijeka, za sav promet zatvorena je županijska cesta: ŽC2028 Otok Virje-Brezje, dok je zbog izlijevanja rijeke Drave sa slovenske strane prekinut promet na graničnim prijelazima Dubrava Križovljanska i Otok Virje.

Granični prijelaz Otok Virje - Ormož zatvoren je noćas oko 4 sata ujutro.

Vodeni val sada putuje prema drugom kraju županije, odnosno općinama Šemovec, Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki i Mali Bukovec. U Šemovec uskoro stižu i predstavnici Hrvatskih voda i Državne uprave za zaštitu i spašavanje i počinju s preventivnim radnjama za zaštitu od poplava. Svi načelnici tih Općina sudjelovali su na jučerašnjem sastanku Kriznog stožera i po naputku su aktivirali scoje stožere Civilne zaštite koji su spremni na eventualni evakuaciju stanovništva i gradnju zaštitnih nasipa.

U Zagrebu vodeni val oko 16 sati

Vodeni val tijekom dana očekuje se i u Zagrebu, a najveći udar očekuje se u općini Brdovec s obzirom na to da na određenim dijelovima nema izgrađenog nasipa.

U Velikoj Gorici vatrogasci su izgradili zečji nasip od Zablatja do Bukevja, a vodeni val očekuje se između 16 i 17 sati. Stožer za zaštitu i spašavanje dežurao je cijele noći u Strmcu Bukevskom.

>>Kako spasiti živu glavu ako vam prijeti poplava?

15 tisuća vreća s pijeskom napunilo je 220 dobrovoljnih vatrogasaca s područja Velike Gorice, a nasip su dovršili oko četiri sata ujutro. U isto vrijeme na područje Varaždinske županije stigao je vrhunac vodenog vala. Najteže je u ovom trenutku u mjestu Virje Otok u Varaždinskoj županiji gdje se Drava izlila i prijeti kućama. Ugroženo je 60-ak obitelji, a s mještanima su noć probdjeli i spasioci. Na području cijele županije proglašene su izvanredne mjere zaštite od poplava i sve nadležne službe spremne su za izvanredne situacije.

>>Stigao vodeni val - Drava se izlila i prijeti kućama kućama u V. Otoku

Zatvoreni su prijelazi preko oteretnog kanala Sava – Odra, u mjestu Kuče zemljanim nasipom, a na ostalim prijelazima vrećama s pijeskom. Tijekom noći na svim prijelazima preko oteretnog kanala dežurale su ekipe velikogoričke policijske postaje i velikogoričkih vatrogasaca. Danas se očekuje i preljev vode u oteretni kanal, a vrhunac vala trebao bi na naše područje doći između 16 i 17 sati.

Stanje je redovitih mjera obrane od poplave, a sve ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava, Javna vatrogasna postrojba, gradska komunalna poduzeća i Crveni križ u stanju su pripravnosti. Tijekom jutarnjih sati djelatnici Hrvatskih voda obilaze nasip s predstavnicima tvrtke Lapor (pravna osoba ovlaštena od Hrvatskih voda za zaštitu i spašavanje).

>>Pošaljite nam fotografije ili videa poplavljenih područja na dojavi@vecernji.net

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije