ABDULAH SIDRAN

Drama s elementima komedije koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Predstava
Stojan Lasić
09.05.2013.
u 10:07

Rudo, nastavnik glazbe i zborovođa, amater je dirigent koji sanja jednoga dana napisati simfoniju o Drini, inspiriran Smetaninom ‘Vltavom’, zbog čega odlazi u rodni Zvornik

Tekst Abdulaha Sidrana koji govori o samom početku rata u BiH, o golgoti koju su ljudi iz istočne Bosne prolazili samo zbog razlike u imenu i prezimenu – “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce”, u izvedbi sarajevskog Kamernog teatra 55, izveden je pred mnogobrojnom mostarskom publikom u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, u sklopu Mostarskog proljeća.

Najbolji tekst


Ovo je, po mom mišljenju, najbolji tekst bh. dramaturgije svih vremena, pa, usudio bih se reći i – u cijeloj Europi. Upravo je Sidran želio da ova predstava bude izvedena na sceni Kamernog teatra jer to, zapravo, i jest kamerna drama. Sve se događa na malome prostoru, u hotelskoj sobi. Premda se ovdje u Mostaru predstava igra u velikoj dvorani, pa se pomalo pribojavam hoće li izazvati pravi učinak, mislim da će se, ipak, svidjeti publici – kazao je redatelj Sulejman Kupusović koji je dodao kako je to njegova prva prava profesionalna suradnja s Emirom Hadžihafizbegovićem s kojim je, prije više od trideset godina, kada je Hadžihafizbegović još bio na glumačkim počecima, i to u Krležinom Kraljevu. Hadžihafizbegović je pak ovaj tekst Abdulaha Sidrana nazvao pravom zlatnom polugom bh. drame, ističući kako mu je bila čast odigrati jednu tako zahtjevnu ulogu.

Drina kao Vltava

Posebno je mi je drago što našu predstavu može vidjeti i mostarska publika na Danima Matice hrvatske i s tim u vezi, zahvaljujem gosp. Muselimoviću koji je prepoznao ovaj tekst i uvrstio nas u program Mostarskog proljeća – kazao je Hadžihafizbegović, koji u predstavi utjelovljuje lik Rude Hajrudina Pešte, nastavnik glazbe koji sanja jednoga dana napisati simfoniju o Drini, inspiriran Smetaninom ‘Vltavom’.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?