poginuo u svom izumu

Dolina Neretve u šoku: Pačo je bio svestran, čudo od čovjeka

pačo, avion (1)
Foto: Youtube
1/4
17.05.2012.
u 08:45

Ultralaki zrakoplov izradio je sam Stipe Vlahović, svestrani izumitelj iz Komina. Pilota je identificirao brat, vozač hitne pomoći koja je stizala iz Ploča

– Dolina Neretve je u šoku. Tragedija, poginuo je Pačo, naš izumitelj, ne možemo vjerovati. Evo, jutros je preletio nekoliko puta i pao u polje mandarina – govore mještani Rogotina i Komina koji su došli na mjesto stravične nesreće u kojoj su jučer ujutro poginuli Stipe Vlahović Pačo (57) iz Komina i Matea Bebić (23), inženjerka aeronautike iz Metkovića. Dojavu o padu malog zrakoplova na obalu Neretve kod mosta blizu Rogotina DUZS-ov Županijski centar Dubrovnik primio je u 8.40 sati, odmah su upućeni vatrogasci, hitna pomoć i policija. Pilot je, doznaje se, stradao od prijeloma vratne kralježnice, a nesretna djevojka od frakture lubanje.

Zanio ga vjetar

Oni su iz aviona bacali mamce, neki kažu za lisice, a neki za mušice koje napadaju mandarine.

– Bio mi je prijatelj otkad znam za sebe, ja iz Rogotina, on iz Komina. Električar je i izumitelj, radili smo strojeve za varenje plastike, rashladne uređaje za brodove. Ovaj je zrakoplov sam izradio prije sedam godina, a dosad ih je napravio četiri. Uvijek je volio brzinu i sport – kazao nam je Denis Blažević Gringo, Pačov prijatelj, koji je došao čim je čuo za nesreću. Potresen i tužan, ne može vjerovati da s Pačom više neće letjeti.

– Vjerujem da ga je zanio vjetar – kaže Gringo i objašnjava da je to ultralaki zrakoplov, težak 150 kilograma, za tri putnika.

– Letjeli smo zmajevima, spuštali se padobranima pa avionima. Pačo ima petero djece, bio je divan i dobar čovjek – sa suzama u očima će prijatelj.

Da tragedija bude veća, Nado, brat poginulog Stipe, vozač je hitne pomoći u Pločama. Kad se nesreća dogodila, kako u Rogotinu nema hitne, pozvana je iz Ploča, vozio je brat i ne znajući tko je stradao. On je brata zvao znajući da je jutros poletio, a kako mu se nije javio, obuzele su ga crne misli.

Brat ga je, govori se, i identificirao – avion se zabio nosom u zemlju između stabala pa ga je Nado okrenuo da vidi tko je unutra.

Nesreću su prvi zamijetili radnici u praonici mrkve, udaljenoj stotinjak metara.

– Vlahović je živio za let, on je jedini izumitelj u ovome kraju. Znao me pitati za neke stvari, ali on je puno toga znao – kazao nam je Drago Prusac, dipl. ing. strojarstva iz Metkovića, koji je odmah došao na ušće Neretve. Ističe da se svatko čudi što se dogodilo jer je Pačo imao golemo iskustvo, puno su mu se puta dogodile nezgode, ali je uvijek znao snaći se.

– Bio je svestran, čudo od čovjeka, a supruga mu se uvijek plašila da će negdje poginuti – dodao je Prusac.

– Izgubio je nogu na motoru, a glavu u avionu – jedva je izustio Stanko Medak Čakeja, čija je kuća blizu. Naime, Vlahović je imao nesreću s motorom prije 10-ak godina kad je išao po gorivo za avion.

Prevozio i turiste na otoke

– Potreslo me jako. Moj muž i otac Pačine supruge u rodu su. Pačo ima dva sina i tri kćeri, najmlađe dijete je predškolac – kazuje Nevenka Medak i dodaje da su Paču svi znali i da je zrakoplovom znao pratiti utrku lađara i prevozio turiste na otoke.

I u Metkoviću je, na predjelu Jerkovac, tužno. Prijatelji i rodbina dolaze u kuću u kojoj je živjela Matea Bebić, s majkom, ocem i starijom sestrom.

– Katastrofa, što su Bogu skrivili. Nedavno je diplomirala, trebala je ići u Dubai kao pilotkinja – govore Metkovci i ističu da je bila vesela cura, za društvo, a često je letjela. Obitelji Stipe i Matee dugogodišnji su prijatelji.

Dinko Vodanović, inspektor za avionske nesreće, jučer poslijepodne stigao je na mjesto tragedije. Tijela poginulih prevezena su na obdukciju, a policajci su čuvali avion koji će se prevesti u hangar, gdje će se utvrditi uzrok nesreće.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?