KARDINAL PULJIĆ

Dolaze mi i ljute se što se deklariram bh Hrvatom

\'2.10.2008.,Sarajevo,BIH - Vinko Puljic,vrhbosanski nadbiskup i kardinal. Photo Zvonimir Coric/Vecernji list\'
Zvonimir Ćorić
26.04.2011.
u 10:04

Jadna država koja ne voli svoje građane i ne štiti sve jednako, tvrdi kardinal Puljić

U dvorani Svećeničkog doma u Sarajevu jučer je kardinal Vinko Puljić upriličio tradicionalno uskrsno primanje za predstavnike političkog, javnog, kulturnog i diplomatskog života u BiH. Izrazivši svima dobrodošlicu, kardinal Puljić je kazao kako Pravoslavna crkva slavi istu svetkovinu Uskrsa na isti dan te im je uputio iskrene čestitke, kao i Jakobu Finciju, predsjedniku Židovske zajednice u BiH, i Borisu Kožemjakinu, predsjedniku ove zajednice grada Sarajeva za proslavu Pesaha.

Smisao života

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić kazao je da slavljenjem Uskrsa obnavljamo vjeru u smisao života, u ljubav za životom, u vrednovanje čovjekova dostojanstva koje mu je Bog darovao stvaranjem i otkupljivanjem. - Učimo ovaj svijet koji nam je povjeren odgovorno voditi putem dobra i ljubavi. Kardinal Puljić se, između ostaloga, osvrnuo i na neke negativnosti na globalnom i lokalnom ozračju, kazavši da je previše negativnih silnica od urušavanja morala, uništavanja ljudskih vrednota, nijekanja duhovne dimenzije. - Samo se vrednuje korist, užitak i dobit, istaknuo je kardinal. - U ovoj se državi svi zaklinju da je vole i izgrađuju. A jadna država koja ne voli svoje građane, koja ne štiti jednako sve svoje građane.

Ona kao takva ne može imati prosperitetnu budućnost. Svi se ljutimo da nam je „preslan ručak“, a vidimo da je previše kuharica u ovoj zemlji. Ne vidim dovoljno dobre volje, poštivanja jednakih prava i identiteta svakog čovjeka i naroda, naglasio je Puljić. - Dok to s tugom javno izražavam, doživljavam čudne uvrede. Dolaze neki predstavnici moćnika i ljute se što se ja deklariram Hrvatom u BiH i što se toliko zauzimam za jednaka prva, kazao je jučer na uskrsnom prijmu u Sarajevu kardinal Vinko Puljić. Također se osvrnuo na sve učestalije pojave suicida u BiH te u tom kontekstu naglasio kako je potrebno pokrenuti sve pozitivne snage.

Potresna događanja

U ovom vremenu kada slušamo potresna događanja tolikih beznadnih ljudi koji dižu ruku na svoj vlastiti život, ili kada se donosi zakon da se smije život prekinuti i prije rođenja, ili kada slušamo brojna stradanja na ulici i bez rata, ili radi kriminalnih radnji, smatramo da je važno pokrenuti pozitivne snage da čovjek nađe smisao života i prave vrijednosti na kojima mogu graditi bolju budućnost, naglasio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?