Mapa puta s EU

Dok se ne riješi pitanje Hrvata neće biti stabilnosti u BiH

hdz
14.11.2012.
u 16:18

Čović i Ljubić uvjereni da će se postići dogovor o načinu biranja izaslanika u Dom naroda

Predsjednici dva HDZ-a u BiH Dragan Čović i Božo Ljubić pozvali su jučer u Mostaru ostale predstavnike vladajućih političkih stranaka na razini države da na predstojećem sastanku šestorke usuglase ustavne promjene kojim bi se ispunio zahtjev EU.

Poticaj za reforme

“Zajednički smo zauzeli stajališta da je provedba Mape puta s Europskom unijom prioritet broj jedan, a unutar toga dokumenta je provedba presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu koja zahtijeva da se pripadnicima manjina omogući izbor u Dom naroda i Predsjedništvo BiH te da se izjednači pozicija konstitutivnih naroda u tom smislu”, rekao je predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić. To je uvjet da bi BiH bila u stanju podnijeti zahtjev za stjecanje kandidacijskog statusa s EU. Ljubić je na konferenciji za novinare u Mostaru nakon susreta stranačkih izaslanstava pojasnio da su dva HDZ-a predložila rješenja o provedbi sudske presude koja bi u istu ravan dovela sva tri naroda i onemogućila nametanje predstavnika od drugih naroda. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da će se na sastanku zakazanom za utorak u Mostaru šest vladajućih stranaka, koje uz dva HDZ-a čine SNSD, SDP BiH, Savez za bolju budućnost BiH i SDS, najvjerojatnije dogovoriti način biranja izaslanika za gornji dom državnog Parlamenta. Nije, međutim, pojasnio na koji je način HDZ predvidio svoja rješenja, ali je pri tome ostavio mogućnost više rješenja za postizanje dogovora koje bi uključilo ključno načelo – da predstavnici drugih naroda ne budu motivirani kako bi birali članove Predsjedništva BiH ili pak izaslanike u domove naroda. Čelnici dva HDZ-a optužili su i aktualnu vlast u Federaciji BiH da uzurpira ustavne ovlasti županija i time rade na centralizaciji ovoga entiteta.

Centralizacija FBiH

“Centralizacija Federacije BiH se nastavlja intenzivno provoditi kroz sigurnost, energetska pitanja. Koridor Vc se jedino ne gradi u Hercegovini. U Federaciji BiH se pokušavaju centralizirati određene nadležnosti kao što je energetika. Nastoji se do te mjere uništiti jedno poduzeće kako bi se onda stvorila podloga za ujedinjenja. Ali, mi poručujemo, to se neće dogoditi”, rekao je Čović. Odbacio je pri tome navode da administracija Sjedinjenih Američkih Država predlaže nova rješenja koja bi išla u tom pravcu tijekom predstojećih ustavnih promjena. “Nedopustiva je centralizacija ustavnih nadležnosti županija koje se želi do kraja razvlastiti. 
Mi smo spremni razgovarati o reorganizaciji Federacije BiH, ali samo kroz reorganizaciju cijele države”, dodao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Čelnici dviju stranaka istaknuli su i kako je vrijeme da se provede rekonstrukcija vlasti u Federaciji BiH, budući da aktualna vlast pokazuje iznimno loše rezultate i nemogućnost postojanja. “Mi zagovaramo rekonstrukciju vlasti u Federaciji BiH kako bi u nju konačno ušli legitimni predstavnici Hrvata, a vlast napustili oni koji više nemaju potporu parlamentarne većine”, pojasnio je predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić.

Izaslanstva HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, predvođena predsjednicima stranaka Draganom Čovićem i Božom Ljubić održala su u srijedu u Mostaru sastanak na kojem su zauzeli zajednički stav koji će zastupati na narednom sastanku "šestorke" u Mostaru, a koji se odnosi na implementaciju Mape puta iz Bruxellesa i provođenje presude Sejdić-Finci. 
"Zauzeli smo zajedničko stajalište da je za nas implementacija Mape puta koju smo dogovorili u Beuxellesu prioritet broj jedan, kao i implementacija presude Sjednić-Finci, i to na način da se zadovolje uvjeti iz presude u odnosu na nacionalne manjine i one koji se nacionalno ne izjašnjavaju. Isto tako da se pozicija tri konstitutivna naroda izjednači, glede izbora legitimnih predstavnika u Predsjedništvo BiH i domove naroda, odnosno da se više nikada ne dopusti da jedan narod bira drugom narodu predstavnike u te institucije", kazao je Ljubić. 
Dodao je kako je slijedeće krucijalno pitanje za ove dvije stranke rekonstrukcija vlasti u FBiH, na način da u izvršnu vlast FBiH uđu legitimni predstavnici Hrvata. 
"Dok se godi mi u BiH međusobno ne priznajemo kao tri konstitutivna naroda, da imamo pravo na ravnopravnost i jednak položaj, mi nećemo doći na prag rješenja ove političke i institucionalne krize u BiH. Pritom treba jasno znati da imamo dva entiteta, jedan sa srpskom, a drugi s bošnjačkom većinom, zbog čega se u FBiH bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u Vladi FBiH dogodila eskalacije centralizacije u FBiH što je na štetu stabilnosti BiH, naglasio je Ljubić. 
Pritom je istaknuo kako je cinizam kada jedna politika u BiH traži podjelu Mostara kako bi se zaštiti nacionalni interes, a isto to napada kao destrukciju države, ako to netko na drugačiji način traži na razini države ili entiteta. 
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je izrazio uvjerenje kako će slijedeći sastanak šestorke, biti uspješan te da će na njemu HDZ BiH i HDZ 1990 imati zajednički nastup oko pitanja Mape puta. 
"Tu ćemo naglasak vrlo jasno staviti na utvrđivanje jasnog kriterija koji svi zajedno moramo potvrditi, da predstavnici jednog naroda ne mogu birati predstavnike drugog naroda ni u domu naroda, ni kao članove Predsjedništva BiH, naglasio je Čović. 
Što se tiče posljednjeg izvještaja visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti UN-a, Čović je kazao: "Mislim da je pohvala ako je visoki predstavnik negdje kazao da dvije stranke zagovaraju ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda jer sam siguran da bez te ustavne jednakopravnosti ne može normalno funkcionirati naša BiH. 
Mi na taj način gradimo BiH i svjesni smo da jedino kao takva može preživjeti". 
"Ja se veselim da visoki predstavnik o tome otvoreno govori na sjednicama u New Yorku kada je u pitanju pozicija hrvatskog naroda. Drago mi je da su svi razumjeli, da dok se ne riješi pitanje hrvatskoga naroda, nemamo stabilnosti u BiH", izjavio je Čović. 
Ljubić je naglasio kako je često vrlo kritičan kada je u pitanju djelovanje OHR-a u BiH, no da se ovaj put želi zahvaliti Valentinu Inzku što je omogućio da se i hrvatski glas čuje u Vijeću sigurnosti UN-a. 
On ništa nije rekao osim onog što mi već dugo zagovaramo s ciljem samoodrživosti i političke stabilnosti u BiH, a to je da se riješi pitanja sva tri naroda na jednak, odnosno simetričan način, dodao je Ljubić. 
Tijekom današnjeg stanka, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 zauzeli su zajednička stajališta oko razvojnih i gospodarskih projekata, reforme pravosuđa, javne uprave te izbornog zakona koje će zastupati na sastanku šestorke koji će se održati u utorak u Mostar

Komentara 1

KR
krtica
18:49 14.11.2012.

Odlicno! Samo naprijed do slobode, neovisnosti i jednakosti hrvatskog naroda!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?