Povijest

Dok bh. akademska zajednica šuti, tezi o Troji u Gabeli skloni i Rusi

Čapljina
Frano Matić
07.05.2010.
u 15:28

Novinari su od Pricea tražili neki konkretni dokaz o postojanju Troje u Gabeli te koliko tome doprinosi njegova nova knjiga

Akademska zajednica u BiH ne poduzima ništa po pitanju istraživanja povijesnih činjenica oko Troje, a država BiH to uopće ne plasira u zapadni svijet. Neki krugovi u Sarajevu pišu neugodne stvari o meni i svemu što iznosim oko postojanja Troje u Gabeli, pa sam primoran potegnuti za sudskim tužbama. Žalosno je da se od Troje do sada nije stvorio brend od kojeg bi u svijetu profitirala cijela država BiH - istaknuo je, uz ostalo, meksički povjesničar Roberto Salinas Price na predstavljanju svoje nove knjige “Homerski šapati”, održanom u čapljinskom hotelu Mogorjelo o teme Troje koju već 40-ak godina vidi u današnjoj Gabeli.

Ovo je njegova treća knjiga o toj temi (prva je bila Homerova slijepa publika, a druga Atlas Homerove geografije) koja desetljećima zaokuplja domaću i svjetsku javnost. - Postoje neki kritičari koji Troju vide u Crnoj Gori, drugi su uvjereni da je to u Ljubuškom, a treći pak da je sve to u okolici Krka. Svi se ipak slažemo da Troja nije u Maloj Aziji. Čak je i u Rusiji sve više inteligencije u pristupu oko dokazivanja teze da je Troja zapravo na prostoru Gabele - ustvrdio je Price koji je uz konferenciju za novinare upriličio i druženje s gostima i uzvanicima.

Novinari su od Pricea tražili neki konkretni dokaz o postojanju Troje u Gabeli te koliko tome doprinosi ova njegova nova knjiga koja je prvi put prevedena i na hrvatski jezik. Meksički je povjesničar iznio svoja vjerovanja i brojne zemljopisne pojmove koji se dovode u vezu s postojanjem Troje u ovom dijelu Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?