PODJELE

Dogovora o ustroju vlasti u BiH nema, neizvjestan tjedan

sastanak
VL FOTO
08.03.2011.
u 09:14

Dva HDZ-a upozoravaju da se od Federacije pokušava stvoriti bošnjački entitet

Nikakva napretka u približavanju stajališta dva politička bloka jučer nije bilo oko uspostave vlasti u FBiH, a obje strane nastavile su se optuživati tko je za to krivac. Jučer su se u Sarajevu susreli i veleposlanici Vijeća za provedbu mira koji bi trebali dati konačno tumačenje trenutačnoga spora oko cijele situacije, napose oko odluke sazivanja Doma naroda u četvrtak.

Dom naroda mimo Ustava


Prije toga s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i zamjenikom, američkim diplomatom Roderickom Mooreom razgovarao je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. “Pozvao sam OHR da pomogne kako bi se izbjegla dublja kriza jer bi sazivanje Doma naroda mimo ustava i stajališta Središnjeg izbornog povjerenstva značilo da ulazimo u turbulentno vremensko razdoblje”, rekao je Čović. Slična stajališta čelnici dvije najveće hrvatske stranke Božo Ljubić i Dragan Čović iznijeli su i ministrima Bugarske i Slovenije Nikolaju Mladenovu i Samuelu Žbogaru te predstavnicima Austrije. S njihovim su se stajalištima složili i čelnici Saveza za bolju budućnost i SDS-a da vlast u BiH trebaju činiti legitimni narodni predstavnici.

Kompleksan problem

Pri tome je čelnik SBB-a Fahrudin Radončić istaknuo da u Federaciji Bošnjaci ne bi smjeli nadglasati Bošnjake jer bi to dovelo do njezine destrukcije. Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić opetovao je stajalište da Hrvate u vlasti trebaju predstavljati dva HDZ-a koja imaju najveći broj glasova Hrvata. “Hrvatski blok kojega čine dva HDZ-a ima 90 posto legitimiteteta hrvatskog naroda i nećemo dopustiti da se negira izborna volja, odnosno da se od konstitutivnog naroda Hrvati pretvore u folklornu skupinu. Takvih tendencija ima i takve su prijetnje najavljene sazivanjem neustavnog Doma nardoa u četvrtak.

Našim sugovornicima je jasno koliko je kompleksan problem BiH te smo izrazili želju da da utječu na sprječavanje neustavnih poteza u BiH koji bi ovako kompliciranu situaciju dodatno zakomplicirale”, rekao je Ljubić.

Posve suprotno stajalište iznio je Lagumdžija tijekom susreta koji je kasnio na sastanak s europskim dužnosnicima budući je, tvrdi, bio svjedok tužiteljstva u slučaju Dobrovoljačka ulica. Čović je demaskirao SDP kao ‘multietničku’ stranku. “Radi se o pokušaju da se od FBiH stvori bošnjački entitet čemu ćemo se suprotstaviti. Učinit ćemo sve da se vlast što prije uspostavi, a oni koji pokušavaju neustavno uspostaviti vlast, preuzimaju svu odgovornost za sve ono što se zbiva u BiH”, rekao je Čović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?