Lideri stranaka

Dogovor o novoj parlamentarnoj većini i promjeni vlasti

Bruxelles
25.10.2012.
u 09:12

Kako doznajemo, lideri stranaka već su počeli načelne razgovore oko sastavljanja vlasti u BiH

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele posjetit će BiH, potvrđeno je iz Izaslanstva Europske unije u BiH. Lider SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija jučer je novinarima rekao kako bi sastanak na visokoj razini s predstavnicima Europske komisije trebao biti održan idući tjedan u Sarajevu. Lider SDP-a je nakon sastanka na visokoj razini održanog krajem lipnja u Bruxellesu i najavio da je 15. studenoga rok do kojeg bi trebao uslijediti nastavak briselskog skupa.

Sastavljanje vlasti

Kako doznajemo, lideri stranaka već su počeli načelne razgovore oko sastavljanja vlasti u BiH, nove parlamentarne većine nakon smjena ministara SDA, te o stanu u Federaciji BiH i promjenama koje bi trebale uslijediti. Jučer je i potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić ovo potvrdio rekavši kako uskoro očekuje dogovor oko nove parlamentarne većine, te najavio novi sastanak s SNSD-om u Sarajevu. Iz SDP-a BiH su rekli kako i dalje stoji dogovor između SDP-a i SBB-a, ali da se u idućem periodu moraju obaviti konzultacije. Hrvatske stranke, HDZ BiH i HDZ 1990. također će razgovarati s liderima drugih stranaka pojedinačno kako bi se vidjelo kako do dogovora. Lideri stranaka su suglasni, kako doznajemo, da prije dolaska europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea moraju imati neki i zajednički stav oko BiH i EU-a koji će iznijeti na sastanku. Fuele će, doznaje se, održati sastanak s liderima na kojima će ih upozoriti na političku krizu i kako su se uvjeti koje je EU postavila ponovno maknuli iz prvoga plana. U sljedećim danima, osim razgovora o vlasti, treba se usuglasiti i stav o Mapi puta, odnosno do kada i kojom dinamikom lideri nastavljaju raditi na prioritetima koje je postavila EU. Jedna od tema bit će i Izvješće o napretku BiH koje je nedavno predstavljeno, u kojem se upozorava na pojedine stvari s kojima se BiH mora suočiti i riješiti.

Amerika i Europska unija

Nakon britanskog ministra Wiliama Haguea i Štefana Fuelea i Hillary Clinton, kako je potvrdio potpredsjednik Vlade Srbije i ministar obrane Aleksandar Vučić krajem ovog mjeseca, ili početkom studenoga dolazi u Srbiju. Jedna od tema razgovora bit će i situacija i odnosi s BiH. Spominjao se i posjet Sarajevu, no to nije potvrđeno. Američka i europska diplomacija želi da se politički lideri što prije dogovore, kako bi znali tko su partneri za dalje razgovore i reforme u BiH. Pored posjeta visokih dužnosnika idućih dana slijede i razgovori nekih diplomata s liderima stranaka kako bi se čula sva mišljenja i planovi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?