Sastanak

Dogovor lidera

Sastanak
21.06.2012.
u 09:08

Čović i Ljubić jedinstveni u stavovima oko vlasti u FBiH

Lideri HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Dragan Čović i Božo Ljubić jučer su u Sarajevu razgovarali o rekonstrukciji vlasti u BiH, daljnjim koracima koji će se poduzimati, ali i dogovorima oko suradnje u novoj vladi. Sva otvorena pitanja su dotaknuta, kao i izloženi prijedlozi za rješenja. Kako doznajemo, uz predsjednike stranaka razgovoru su nazočili i čelnici koji pregovaraju oko rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH i iz jedne i druge stranke.

Jedinstveni stavovi

Bilo je riječi oko raspodjele mjesta koja su pripala dvama HDZ-a u budućoj rekonstruiranoj Vladi Federacije BiH. Dvojica čelnika su suglasna da je ključno da ostanu jedinstveni u svim pregovorima, dosljedni da legitimni predstavnici hrvatskog naroda trebaju dobiti sva mjesta koja im po Ustavu pripadaju, te pokušati riješiti hrvatsko pitanje zajedničkim radom i djelovanjem kroz novu koaliciju, ali i na svim ostalim razinama. Iako je u suradnji ove dvije stranke nekada bilo i trzavica, osobnih interesa pojedinaca ipak je borba za nacionalni interes stavljen iznad svega, što su lideri jučer na sastanku to i potvrdili. Lideri su suglasni kako se dogovor o suradnji s najviše razine mora provesti sve do najniže, posebice na lokalne razine gdje ima problema i to prije izbora. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je nakon sastanka u Sarajevu kako je zadovoljan razgovorima i kako je potvrđena daljnja suradnja ove dvije stranke. - Kao što je i rečeno već ranije, rekonstrukcija vlasti ide na svim razinama i mislim kako će vrlo brzo sve biti završeno - dodao je Čović. Rekonstrukcija vlasti u BiH na svim razinama upravo kako su dogovorili predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija i predsjednik HDZ-a Dragan Čović i potpisali sporazum o suradnji iz dana u dan se sve više provodi.

Odlučnost za Bruxelles

Naime, lideri HDZ-a BiH i SDP-a potvrdili su žurno intenziviranje aktivnosti na provedbi odluke Suda iz Strasbourga na način da svaki od konstitutivnih naroda bira svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH i u domove naroda na entitetskoj i državnoj razini. HDZ BiH smatra kako je potrebno formirati parlamentarne većine na načelima poštivanja izborne volje konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH. Lideri stranaka koje će činiti novu koaliciju suglasni su da se na razgovore u Bruxelles koji su zakazani 27. lipnja ode usuglašenih stavova oko provedbe presude Sejdić - Finci i time pokaže napredak. Europski lideri su poslali poruku kako žele vidjeti pomake u BiH, a bh. lideri pokazali su odlučnost da će to i učiniti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?