PROMOCIJA

Dođite pozdraviti našeg kardinala

\'2.10.2008.,Sarajevo,BIH - Vinko Puljic,vrhbosanski nadbiskup i kardinal. Photo Zvonimir Coric/Vecernji list\'
Zvonimir Ćorić
16.03.2011.
u 09:42

Ulaz u veliku dvoranu Kosača u Mostaru slobodan. Sav prihod od prodaje knjige ‘Kardinal’ ide za žrtve potresa u Japanu

Nakon Zagreba i Sarajeva, monografija “Kardinal od Vrhbosne” bit će predstavljena i u srcu Hercegovine - Mostaru, gradu iz čije bliže okolice potječe loza Puljića. Zbog toga ne sumnjamo da se ovoj promociji raduju ne samo vjernici-katolici nego i svi narodi i građani ponosne Hercegovine, bez obzira na vjeru i nacionalnost. Jer, uzoriti kardinal Vinko Puljić moralna je vertikala koja je puno učinila za sve narode ove zemlje i bez dvojbe jedna od najvažnijih osoba Bosne i Hercegovine.

Uvijek uz narod

Jedna od najvažnijih osoba zemlje u kojoj je rođen i narode uz koje je ostao onda kad mu je bilo najteže, ulijevajući nam nadu u bolju budućnost. Koliko je bio ustrajan u svojim stavovima, može se iščitati iz ovog djela koje prati kardinalov put od samih početaka do danas. Uostalom, za svoja djela dobio je priznanje Svete Stolice koja ga je proglasila prvim kardinalom u BiH. Stoga je ova svečana promocija vrijednog djela, koja će biti održana sutra, 17. ožujka u 19.30 sati u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, izazvala toliko pozornost javnosti. Telefon u redakciji Večernjeg lista ne prestaje zvoniti. Zovu nas iz župnih ureda iz cijele Hercegovine, svećenici, mediji, politički i javni djelatnici, građani... Svi se raspituju za ulaznice jer žele biti nazočni ovom događaju i pozdraviti kardinala. Na promociju knjige o kardinalu pozvani ste svi, a ulaz u dvoranu je besplatan. Svoj dolazak u Mostar već je potvrdio velik broja gostiju, uglednika, biskupa koji će tada sudjelovati na zasjedanju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Mostaru, članovi diplomatskog zbora u BiH, kao i predstavnici javnog, političkog i kulturnog života ne samo Mostara nego i cijele Hercegovine. Knjigu će predstaviti apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Alessandro D’Ericco, zatim provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivan Sesar, predsjednik Hrvatskoga kulturnog društva Napredak - Glavna podružnica Mostar i bivši veleposlanik BiH u Vatikanu prof. dr. Miroslav Palameta te u ime nakladnika vlč. Ivan Tolj. Nazočne u dvorani osobno će pozdraviti i sam kardinal Vinko Puljić.

Kardinalovo obraćanje

Ulomke iz knjige čitat će glumac Hrvatskoga narodnog kazališta Mostar Robert Pehar. Podsjećamo, ova ilustrirana monografija donosi izvatke iz intervjua vrhbosanskog nadbiskupa iz predratnog, ratnog i poslijeratnog vremena, a uredili su je Ivan Tolj, Žarko Ivković, Jozo Pavković, Darko Pavičić i Tomislav Botić. Knjiga predstavlja kompaktno djelo, gdje se prožimaju kardinalovo razumijevanje čovjeka, želja da u BiH zaživi dijalog i suživot te briga za svakog čovjeka, posebno za katolike u BiH. Pozornom čitatelju ona nudi dragocjeno svjedočanstvo o kardinalovoj dosljednosti. Uočit će se kako je on razvijao svoja razmišljanja – prije rata, za vrijeme rata i nakon rata – stalno se nadahnjujući na kriteriju vjere i želje za pravednim mirom. Drugim riječima, čitajući ovu knjigu, dobit ćemo potvrdu da je sarajevski nadbiskup uvijek ostao isti, iako u poteškoćama različitih izazova s kojima se morao sučeliti, pred kojima se nikada nije povlačio natrag. I nema dvojbe da je njegova dosljednost mnogo doprinijela jačanju crkvenoga jedinstva, sloge među narodima i vjerama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?