SARAJEVO

Dodjelom nagrada danas se završava 17. Sarajevo film festival

sff
VL FOTO
30.07.2011.
u 10:30

U okviru Takmičarskog programa igranog filma bit će dodijeljeno 'Srce Sarajeva' za najbolji film s novčanom nagradom u iznosu od 25.000 eura

Dodjelom oficijelnih nagrada 'Srce Sarajeva' u više kategorija, danas će svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu zvanično biti spuštena zavjesa na ovogodišnje 17. izdanje najznačajnijeg regionalnog festivala sedme umjetnosti - Sarajevo film festivala (SFF).
 
U okviru Takmičarskog programa igranog filma bit će dodijeljeno 'Srce Sarajeva' za najbolji film s novčanom nagradom u iznosu od 25.000 eura, za najbolju glumicu i glumca u vrijednosti od po 2.500 eura, te Specijalna nagrada žirija za koju sredstva osigurava Agnes B. u vrijednosti od 10.000 eura.
 
Predsjednik žirija Takmičarskog programa igranog filma jedan je od vodećih filmskih stvaratelja današnjice, izraelski redatelj Ari Folman, a članovi direktor Nacionalnog muzeja filma iz Italije Alberto Barbera, bh. glumica Zana Marjanović, redateljica, producentica i scenaristica iz SAD-a Michèle Ohayon, te scenarist i redatelj iz Rumunije Razvan Radulescu.
 
'Srce Sarajeva' bit će dodijeljeno i u kategoriji Natjecateljskog programa kratkog filma, i to za najbolji film u iznosu od 3.000 eura, te dvije Specijalne plakete žirija.
 
O dobitnicima nagrada u okiru ovog programa odlučivat će žiri u sastavu - redatelj iz Makedonije Milcho Manchevski kao predsjednik, te članovi umjetnički direktor Semaine de la Critique iz Francuske Jean-Christophe Berjon i umjetnik s Kosova Erzen Shkololli.
 
Tu je i kategorija Natjecateljskog programa dokumentarnog filma u okviru koje će također biti dodijeljeno 'Srce Sarajeva' za najbolji film, a za ovu nagradu u iznosu od 3.000 eura sredstva je osiguralo Savezno ministarstvo vanjskih poslova Švicarske.
 
Predsjednik žirija Takmičarskog programa dokumentarnog filma je direktor Visions du Réel festivala iz Švicarske Luciano Barisone, a članovi rediteljica iz Makedonije Biljana Garvanlieva, te novinar i pisac iz SAD-a David Rieff.
 
Na svečanosti će biti proglašeni i dobitnici CineLink nagrade, EAVE Stipendije, Excellence nagrade, Living Pictures nagrade, International relations arte nagrade, CNC i Euroimages nagrade, Synchro film Vienna nagrade, Cinelink work in progress nagrade, Restart nagrade, te Post Republic nagrade.

Iz SFF-a je najavljeno da će svečanosti zatvaranja Festivala prisustvovati i predsjednik Republike Hrvstake Ivo Josipović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije