Priznanja

Dodjeljena priznanja najpoželjnijim poslodavcima u BiH

Posao
11.05.2012.
u 17:21

Sigurnost i redovna plata najznačajniji faktor pri odabiru najpoželjnijih poslodavaca

Posao.ba je jučer u Domu mladih u Sarajevu peti put zaredom dodijelio priznanja tvrtkama koje su u istraživanju izabrane za najpoželjnije poslodavce u BiH u 2012. godini, javlja portal posao.ba. 8185 ispitanika iz svih dijelova BiH odabralo je tvrtke koje smatraju najpoželjnijim poslodavcima. Na svečanoj ceremoniji kojoj je prisustvovalo 150 gostiju, predstavnika poslovne zajednice i tvrtki, vlasti i međunarodnih organizacija, priznanja su uručena za trideset poslodavaca koje su posjetitelji portala Posao.ba u istraživanju naveli kao tvrtke za koje bi najviše voljeli raditi, a projekt YEP dodijelio je i Specijalna priznanja za doprinos zapošljavanju mladih.
Najpoželjniji poslodavac u BiH u 2012. godini, kao i prethodnih godina, prema izboru korisnika portala Posao.ba je BH Telecom sa 20,6% glasova u cijelom istraživanju. Na drugo mjesto se plasirala Elektroprivreda BiH koju je kao najpoželjnijeg poslodavca navelo 6,8% ispitanika, dok treće mjesto zauzima dm drogerie markt, najpoželjniji poslodavac za 5,5% učesnika u istraživanju. U prvih deset najpoželjnijih poslodavaca u ovoj godini plasirali su se i ASA Group, UniCredit Bank, Violeta, Raiffeisen Bank, Coca-Cola HBC B-H, Authority Partners Inc i Al Jazeera Balkans.

Zbog neznatne razlike u glasovima, poslodavci koji su se plasirali od 11. do 30. mjesta svrstani su u kategorije čiji je kriterij za formiranje bila djelatnost kompanija.  Najpoželjniji poslodavci ove godine u Proizvodno-prodajnom sektoru su: Fabrika duhana Sarajevo, HIFA GROUP, Konzum, LUK grupacija Luk / Bau & Garten, Mann + Hummel BA Tešanj, Mercator, Nelt, Orbico i Sarajevski kiseljak.

U Financijskom sektoru plasirale su se Bosna Bank International, Deloitte, Hypo Alpe-Adria-Bank, Sparkasse Bank i Volksbank BH.  

U kategoriji Informatika i telekomunikacije svrstali su se HT ERONET, Logosoft, Microsoft BiH i m:tel te u kategoriji Farmacija Bosnalijek i GlaxoSmithKline.

Projekt YEP je dodijelio i Specijalna priznanja za doprinos zapošljavanju mladih Mikrokreditnoj fondaciji MIKRA, UniCredit Leasingu i kompaniji Box.

U istraživanju koje je ove godine provedeno tijekom siječnja, veljače i oužujka sudjelovalo je 8.185 ispitanika iz svih dijelova BiH, a broj ispitanika se iz godine u godinu povećava. Ispitanicima imena tvrtki nisu bila unaprijed ponuđena te su po vlastitom nahođenju navodili tvrtke za koje bi najviše voljeli raditi. Istraživanje je pokazalo da su ispitanima najvažniji faktori atraktivnosti kompanije sigurnost i redovna plata te visina plate i beneficije. Zaposleni ispitanici u BiH uglavnom ne rade za poslodavca kojeg smatraju najpoželjnijim dok samo mali dio zaposlenih ispitanika ima tu sreću da je već zaposlen kod poslodavca kojeg smatraju najpoželjnijim.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?