NOVA BLOKADA

Dodik: Prvo “Dobrovoljačka” pa Vijeće ministara

dodik
Dejan Moconja
21.01.2012.
u 14:07

Situacija u vezi sa slučajem “Dobrovoljačka“, popisom stanovništva, sustavom državne pomoći i proračunom, kako tvrdi, usložnjava pitanje formiranja Vijeća ministara BiH.

redsjednik RS-a Milorad Dodik iznio je stav da prije formiranja novog Vijeća ministara treba riješiti brojna druga pitanja.

Situacija u vezi sa slučajem “Dobrovoljačka“, popisom stanovništva, sustavom državne pomoći i proračunom, kako tvrdi, usložnjava pitanje formiranja Vijeća ministara BiH.

“Mislim da će se morati usvojiti zakon o popisu, riješiti problem proračuna i problem sustava državne pomoći, te dogovoriti održiv koncept u slučaju `Dobrovoljačka` i tek kao peta stvar formirati Vijeće ministara”, ustvrdio je Dodik.

Napomenuo je da njegova stranka, SNSD, i SDS, s kojim imaju sporazum o zajedničkom djelovanju na razini BiH, nisu protiv formiranja Vijeća ministara, ali da se neke stvari moraju ispunjavati i da se mora vidjeti korektnost “s druge strane”.

“BiH može funkcionirati isključivo ako se vrati izvornim daytonskim nadležnostima”, ponovio je predsjednik RS-a i iznio tvrdnju kako prenesene nadležnosti, kao što su po pitanju Suda i Tužiteljstva, “samo prave razdor u BiH“.

Cjelokupnu situaciju u BiH, kazao je, treba relaksirati, pokušati se vratiti Daytonskom sporazumu i afirmirati BiH u dogovoru svih strana.

Rekao je i da su strani tužitelji ostali u Tužiteljstvu BiH unatoč protivljenju RS-a, a da za to odgovornost snosi visoki predstavnik u BiH.

“Glasovali smo protiv toga, ali su oni ostali po nalogu visokog predstavnika koji snosi potpunu odgovornost za daljnji razvoj situacije“, ustvrdio je Dodik i ponovio da je za RS potpuno neprihvatljivo obustavljanje istrage u predmetu “Dobrovoljačka“.

Dodik tvrdi i da je vidljivo da se “odugovlači“ s procesuiranjem zločina nad Srbima, s “očiglednom namjerom da se izgube dokazi i pomru svjedoci“.

Ponovio je i da je odobreni kredit za izgradnju autoceste Doboj - Banja Luka od 150 milijuna KM zadržan, dok se u cijeloj BiH ne uspostavi sustav redovitog servisiranja vanjskog duga, u čemu ne treba biti kašnjenja, jer postoji odluka o privremenom financiranju institucija BiH.

“Ako to potraje, naravno da ćemo poduzeti akcije“, rekao je Dodik naglasivši da proračun mora profunkcionirati.

Entitetski predsjednik je podržao napore Hrvatske da postane punopravna članica EU-a i pozvao na referendumsku podršku priključenju te susjedne zemlje Uniji, jer je to veoma važno i za RS i BiH. 

Dodik je na konferenciji za novinare rekao da je njegov višednevni posjet Izraelu bio vrlo uspješan i, kako tvrdi, značajan dugoročno.

Komentara 4

CI
cinbenik
09:20 22.01.2012.

Na tipican Srpski nacin,treba uspostaviti\"srpsku pravdu\" kao sto je bila i raspadom YU to je prava pravda\"noz zica Srebrenica\" \"Ovcara\",Podrinje,Sarajevo,Posavina............i jos druga mjesta po Hrvatskoj i BiH.............naravno da sve to pod prisilom treba izjednaciti sa \"Dobrovoljackom\" i sve \"zlocince\"koje su Srbi stavili na spisak pohapsiti i suditi,a srpske \"branioce\"osloboditi svake odgovornosti...........................to je pravda.Sigurno je da ce Srbima pomoci Covic,kao i predhodni HDZeovci,jer oni su prijatelji,a to potvrdjuje i \"veliki mislioc i profesor\" porijeklom iz Hercegovine,a predaje u Zagrebu Raspudic Nino koji takodje daje podrsku savezu Hrvata i Srba i to je logicno jer se i odgojio na takvim misljenjima bez obzira sta su Srbi uradili Hrvatima.......................

AU
auslender7
09:40 22.01.2012.

:) ćerat ćemo se još.....samo naprijed Dodo

RO
rosa
11:57 22.01.2012.

Nakon što je teritorij RS planski očišćen od hrvata i bošnjaka, došlo vrijeme za korektne odnose u BiH, ali pod uvjetom da to bude kako Dodik kaže. Tu je negdje i HDZ-ovac Čović koji bahatom Dodiku drži svijeću i koji nikada nije postavio pitanje položaja hrvata u RS.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?