Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Dodik označava teritorij Republike Srpske

Premijer RS-a Milorad Dodik na konferenciji za novinstvo ponovio je da ovaj posao nikad nije napravljen i da ne izlazi iz okvira Daytonskog sporazuma.
18. rujna 2010. u 11:13 2 komentara 105 prikaza
dodik
Foto: Arhiva VL

Pozivajući se na Aneks 2 Daytonskog mirovnog sporazuma, Vlada Republike Srpske jučer je zadužila Ministarstvo pravosuđa RS-a i Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove da naprave plan za markiranje međuentitetske linije razgraničenja. Premijer RS-a Milorad Dodik na jučerašnjoj konferenciji za novinstvo ponovio je da ovaj posao nikad nije napravljen i da ne izlazi iz okvira Daytonskog sporazuma.


RS šalje pismo OHR-u

- Donijeli smo odluku da uputimo pismo OHR-u i tražimo da se to pitanje provede, svjesni da federalne strukture ne žele da se to radi. Oni žele stvoriti novo faktičko stanje, a mi želimo točno znati kuda ide međuentitetska crta razgraničenja - rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade RS-a u Banjoj Luci. Ističući da RS ima za oko jedan posto manje teritorija nego što je predviđeno crtom razgraničenja koja je utvrđena, Dodik je kazao da ona nije nikada markirana, osim tek 60 kilometara kod Doboja. “Nemarkiranje entitetske crte može donijeti višestruke probleme u vođenju zemljišnih knjiga i prilikom popisa stanovništva”, rekao je Dodik navodeći i bespravnu gradnju kao jedan od problema.


Traže još teritorija

Ravnatelj Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Tihomir Gligorić rekao je da oko 14.000 građana čeka da se riješe imovinsko-pravni odnosi upravo zbog toga što crta međuentitetskog razgraničenja nije markirana. Spomenimo da je Dodik više puta najavio da će RS tražiti svojih 0,4 pos¬to teritorija koji izgubila utvrđivanjem entitetske crte. RS-u pripada 49 posto teritorija BiH, smatra Dodik.

  • Posavina09:

    dodik..pusiii nam kitu lopove..ima bozije pravde,doce i tvoj kraj..ubrzo!!!

  • boskovic:

    Gospodin Dodik je sto posto u pravu iako se to nekima ne svida triba se znat cijeje sta tri brata isto tribaju podilit imanje da se ne svadaju