PORUKA

Dodik: BiH može biti samo savez država

dodik
Dejan Moconja
05.03.2011.
u 11:29

Dodik je kazao da su Hrvati u RS politički zastupljeni na svim mjestima gdje se brane interesi konstitutivnog naroda, ali da je u FBiH na sceni majorizacija Hrvata

Kako se poštuju ustavna prava Hrvata u Federaciji BiH, najbolje oslikava izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je na znanstvenom skupu o položaju Hrvata u BiH, koji s do nedjelje održava u Banjoj Luci, kazao “da su Hrvati u Srpskoj politički zastupljeni na svim mjestima na kojima se brane interesi konstitutivnog naroda, ali da je u FBiH na sceni majorizacija Hrvata”.

Napominjući da bi jednak tretman svih naroda mogao biti osiguran formiranjem političko-teritorijalne jedinice koja bi bila multietnička, ali u kojoj bi Hrvati bili dominantna većina, Dodik je kazao da BiH može funkcionirati samo kao savez država, a sve drugo bi bilo problematično”, Negativni kontekst položaja Hrvata u BiH po njemu je značajno utjecao na događaje iz novije povijesti od sudioništva na referendumu devedesetih godina i ukidanje Herceg Bosne kao političko-teritorijalni odraz političkog statusa Hrvata.

“Ta dva datuma odredila su sadašnji položaj Hrvata. Tu treba dodati i odluku koju je donio visoki predstavnik kada je ukinuo sustav zaštite u pogledu odlučivanja u Federaciji za Hrvate”, rekao je Dodik. Održavanje znanstvenog skupa “Hrvati u BiH danas” pozdravio je i profesor Zdravko Tomac iz Zagreba, ističući da je izuzetno važno što je skup organiziran neposredno nakon sastanka predsjednika RS Dodika i predsjednika Hrvatske Ive Josipovića. Sudionik znanstvenog skupa je i profesor Ivo Goldstein koji je istaknuo da se iz povijesnih činjenica može izvući zaključak zbog čega su Hrvati danas u takvom položaju u BiH. “Teške pogreške su napravljene. Rat je društvo u BiH bacio na koljena, pa je ono u posljednjih 20 godina nesposobno odgovoriti izazovima vremena, a mnogi vlakovi koji su nuđeni i BiH i regiji da se na njih ukrca jednostavno nisu prihvaćeni”, rekao je Goldstein.

Znanstveni skup u Banjoj Luci trajat će nedjelje, 6. ožujka, a organizira ga što je simptomatično Ured potpredsjednika RS Emila Vlajkija u suradnji s banjolučkim Univerzitetom i Kulturnim centrom Banski dvor. O položaju Hrvata u BiH govorit će 35 znanstvenih i javnih radnika iz BiH, Srbije, Hrvatske, Njemačke i Švicarske, a bit će predstavljeno 27 znanstvenih radova o istoj temi.

Komentara 6

PA
park
18:57 05.03.2011.

Hrvatska pameti gdje si....., zar si toliko nemoćna da se suprostaviš ovim kvazi Hrvatima tipa Vlajki , pa ljudi čovjek je bio Miloševićev ideolog , niste valjda da ste zaboravili koje žario i palio Hrvatskom ?!! Nek vam je bog na pomoći , neznate šta radite .

GR
Gradinar
20:58 05.03.2011.

\"kazao “da su Hrvati u Srpskoj politički zastupljeni na svim mjestima na kojima se brane interesi konstitutivnog naroda, ali da je u FBiH na sceni majorizacija Hrvata”. strašno je i totalno ponižavajuće da nas brani Dodik i Srbi u BiH.. Neviđeno poniženje i cinizam! još je veće što se i kreatori javnosti i vodeći hrvatski političari prema tome ponašaju kao upišane pudlice.

IV
ivo33hzhb
07:39 06.03.2011.

covjek zna sto govori, \"formiranjem političko-teritorijalne jedinice koja bi bila multietnička, ali u kojoj bi Hrvati bili dominantna većina\" samo je to jedino rijesenje i blago onim drugim narodima koji se zadese u HZHB a jadni su oni koji ostanu u muslimanskim enklavama.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?