Parlament

Do kraja završiti rekonstrukciju i smjene u vlasti

Dom naroda
06.07.2012.
u 09:57

Burna rasprava u Zastupničkom domu Parlamenta BiH

Zastupnički dom Parlamenta BiH razmatrao je jučer odluku predsjedatelja Vijeća ministara za smjenu dvojice ministara i jednog doministra iz SDA.

Žestoka rasprava

Žestoka višesatna rasprava vođena je o smjeni ministara obrane i sigurnosti Muhameda Ibrahimovića i Sadika Ahmetovića, kao i doministra financija i trezora Fuada Kasumovića. Za opoziv spomenutih ministara potrebna je i odluka Doma naroda, gdje SDA ima mogućnost opstrukcije, jer bez njihova tri izaslanika Dom nema kvorum za zasjedanje i odlučivanje. Predsjedatelj Bevanda je objasnio kako je odluku o smjeni donio na inicijativu SDP-a, a nakon konzultacija s predstavnicima stranaka nove parlamentarne većine. - Procesi koje smo pokrenuli i kojima smo poveli BiH na put prema EU se ne smiju zaustaviti. Štoviše, treba ih ubrzati, što je elementarna zadaća spram svih onih koji su nas izabrali, pa se stoga mora izvršiti nužna rekonstrukcija izvršne vlasti da reformski procesi ne bi bili u zastoju - kazao je Bevanda. Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da su nedavni dogovor iz Bruxellesa, obveze prema EU i NATO platforma nove parlamentarne većine. “Osnovica za realizaciju naše platforme je proračun, koji je najveći koji je mogao biti u ovom trenutku”, rekao je Lagumdžija u obraćanju Zastupničkom domu. Zastupnici SDA su oštricu svojih kritika usmjerili uglavnom na SDP. Zamjerili su Bevandi što nije konzultirao Predsjedništvo, a sve ostale upozorili da je smjena njihovih ministara ulazak “u vrlo neizvjesno razdoblje koje će biti obilježeno raznim blokadama i opstrukcijama i zastojem na europskom putu”.

Protivljenje SDA

- Ne može tako kako ste vi to zamislili. Nemojte očekivati da SDA sudjeluje u smjenama svojih ministara, i to u smjeni najboljih ministara. Mi ćemo braniti ovu zemlju i kao oporbena stranka možda i snažnije nego smo to mogli kao stranka koja je bila dio parlamentarne većine. Budite sigurni da imamo političke snage podići javnost na noge ako treba i da se suprotstavimo takvim nastojanjima - poručio je Šemsudin Mehmedović (SDA). Predsjedatelj Kluba zastupnika SDP-a Saša Magazinović je ocijenio da je najava blokade Doma naroda prilikom potvrđivanja Bevandine odluke antidaytonska, te je osudio ovakve najave.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?