Ljubuški

Do kraja ovog mjeseca hospicij će primiti svoje prve bolesnike

Hospicij
Ivan Kaleb
05.06.2013.
u 09:56

Preostalo je da Dom zdravlja dobije suglasnost o proširenju djelatnosti

Nakon tri-četiri odlaganja hospicij u Ljubuškom bi se napokon trebao otvoriti i početi s radom. Tu iznimno važnu, vrijednu i humanu zdravstvenu ustanovu koja će prihvatiti, zbrinjavati i brinuti se o bolesnicima za čiju bolest nema lijeka i koje čeka sigurna smrt, izgradila je humanitarna udruga “Sv. Josip Radnik” iz New Yorka sa sjedištem u Međugorju pod vodstvom dviju humanitarki, časne sestre Muriel Geisler i gospođe Mary Wals. U gradnji je sudjelovala i općina Ljubuški koja je dala zemljište, osigurala komunalije, uredila dvorište i nabavila jedan dio opreme. Udruga je uložila više od tri milijuna maraka, a općina Ljubuški oko pola milijuna. Da bi hospicij mogao službeno i pravno postojati i djelovati trebalo je osigurati zakonsku osnovu za to u ZH županiji što je i učinjeno, a isto tako odrediti tko će njime upravljati. Njegov vlasnik je općina Ljubuški i to će i dalje tako biti, međutim, općina, točnije Općinsko vijeće, ga je bez naknade dala u najam i na upravljanje Domu zdravlja Ljubuški.

Budući da su svi unutarnji i vanjski radovi završeni i da nema administrativnih zapreka, humana ustanova može otvoriti svoja vrata nesretnim ljudima koje je pogodila neizlječiva bolest. Još je preostalo da Dom zdravlja Ljubuški dobije suglasnost županijskog ministra zdravstva dr. Stjepana Boguta o proširenju djelatnosti, nije još definiran način financiranja, ali i to će se ovih dana utvrditi. Predviđa se da će sve biti završeno i da će hospicij početi raditi do kraja ovog mjeseca.

- Sva medicinska logistika ide iz Doma zdravlja, bit će uključen jedan multidisciplinarni tim liječnika specijalista i radit će osam medicinskih sestara u dvije smjene. Osim brige i usmjerenosti na bolesnika pozornost se treba posvetiti i njegovoj obitelji koja to sve zajedno proživljava. Jedan broj medicinskih sestara će biti nanovo primljeno u radni odnos, a dio će se uključiti u rad od već zaposlenih sestara u Domu zdravlja, međutim, sve će ovisiti o broju bolesnika - kaže dr. Srećko Matić, ravnatelj Doma zdravlja u Ljubuškom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?