"Došao do pameti"

Dječak koji je prvu cigaretu zapalio s 18 mjeseci prestao pušiti

ardi
AFP/Pixsell
03.09.2010.
u 11:09

Prvu cigaretu Ardiju je ponudio otac, a fotografije malog dječaka koji puši ubrzo su obišle svijet. Iako se javnost zgražala, njegovi roditelji nisu vidjeli ništa loše u tome.

Devetogodišnji Ardi Rizal iz Indonezije koji je svoju prvu cigaretu popušio kad je imao samo 18 mjeseci prestao je pušiti. Dječak je cijelo vrijeme pušio dvije kutije cigareta na dan, a od loše navike uspjela ga je odviknuti jednomjesečna terapija, prenose agencije.

Prvu cigaretu Ardiju je ponudio otac, a fotografije malog dječaka koji puši ubrzo su obišle svijet. Iako se javnost zgražala, njegovi roditelji nisu vidjeli ništa loše u tome.

Kad već nisu htjeli roditelji, u pomoć je priskočila općina koja im je obećala pokloniti automobil ako svog sina odviknu od pušenja. Pritisak javnosti i medija na roditelje također je bio velim pa su oni napokon odlučili pomoću malom Ardiju.

Na odvikavanju od pušenja bili su angažirani stručnjaci koji su utvrdili da je pušenje kod dječaka već izazvalo neželjene posljedice koje će osjetiti tijekom cijeloga života. Roditelje su upozorili da svoga sina ne vode u prostore gdje se puši kako ne bi ponovno poželio cigarete.

Pušenje u Indoneziji vrlo je raširena pojava, a prema podacima tamošnjeg demografskog instituta u zemlji puši više od 60 posto odraslih muškaraca. Najmanje 25 posto djece prvu cigaretu proba u razdoblju od tri do 15 godina starosti, a njih 3,2 posto svrsatava se u aktivne pušače.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?