REPORTAŽA

Dinamo je dobio bingo, naš Vaha napravit će čuda

\'11.09.2010., Poljud, Split - Nogometna utakmica 7. kola Prve HNL, NK Hajduk - NK Dinamo. Trener Dinama Vahid Halihodzic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL\'
Slavko Midzor/PIXSELL
18.10.2010.
u 12:36

Jablanica - rodno mjesto Vahida Halilhodžića, diše za svog junaka koji vodi Dinamo, a Vahini sugrađani uvjereni su da je on među najboljim svjetskim nogometnim stratezima

Nije to ni srušeni most na rijeci Neretvi, a nije ni Titova famozna izjava “Prozor noćas mora pasti”. Nisu ovo planinama Čvrsnice i Prenja okruženo mjesto promovirale ni granitne stijene, a ni kilovati električne energije koje iz svojih turbina izbacuje velika HE Jablanica. Ništa od spomenutog nije proslavilo Jablanicu, tu malu udolicu na rubu Hercegovine i početku Bosne, od 10-ak tisuća stanovnika, kao jablanički nogometaši. Ni jedno mjesto na prostoru bivše Jugoslavije, a zaklinju se naši sugovornici čak i šire, ne može se podičiti manjim brojem stanovnika, a tolikim brojem nogometnih zvijezda koji su svojim igrama i kasnijim trenerskim vještinama očarali nogometni svijet. Kad s magistralne ceste Sarajevo-Mostar bacite oko na neuglednu livadu s odrpanim betonskim tribinama, na kojoj loptu valjaju igrači trećeligaša FK Turbina, koja visi iznad Titova za potrebe filma “Bitka na Neretvi” srušenog mosta, s pravom se zapitate je li moguće da su iz ove kotline ponikli braća Salem i Vahid Halilhodžić, Hasan Salihamidžić, Vedran Pelić, Senad Lulić, Dalibor Šilić ili nova zvijezda Jasmin Šćuk, igrači koji igraju po cijelom svijetu.

Nogometaši i heroji

Mitsko mjesto iz NOB-a, čije je strateško značenje glorificirano u filmu “Bitka na Neretvi” Veljka Bulajića, dalo je više kvalitetnih nogometaša nego narodnih heroja. Na ulazu u grad primijetili smo poprsja dvojice zaslužnih antifašista, dok za poprsje nogometnog heroja ozbiljno konkurira čak sedam brončanih glava. U plejadi slavnih sinova Jablanice koji su se dokazali ili se još dokazuju na nogometnim borilištima, posebno mjesto pripada Vahidu Halilhodžiću, popularnom Vahi, u čije se kvalitete od najranijih dana kunu svi - od njegova brata Enesa, vlasnika biffea FK Turbina Semira Zahirovića, dugogodišnjeg predsjednika lokalnog kluba Mustafe Redžića, do načelnika općine Jablanica Salema Dedića. Sjajni pobjednički niz koji je Vaha u samo mjesec dana ostvario sa zagrebačkim Dinamom prouzročio je pravi navijački tsunami u mjestu gdje se signal HRT-a lovi svim mogućim satelitskim antenama. “Mi znamo kakav je Vaha. Samo ćemo vam reći da je Dinamo dobilo bingo... Eto, živi bili pa vidjeli što će Vaha od Dinama napraviti”, sugestivnim glasom dočekao nas je načelnik općine Salem Dedić, susretljivi domaćin, član mlađe generacije Stranke demokratske akcije. Hvaleći Vahin senzibilitet za rodnu Jablanicu, kojeg nisu uništili milijuni eura i dolara zarađenih od Europe do Afrike, načelnik Dedić tvrdi “da je to tvrdoglav čovjek, tvrđi od granita, koji je spreman posvađati se s Bogom ako mu se čini da je u pravu”. “Ljetos je bio sa svojom suprugom kod mene, razgovarali smo o pomoći lokalnom klubu Turbina. Istina, nismo od njega tražili neku veliku pomoć, ali nije se ni on nešto trsio da se uvaljuje u neke velike projekte”, dodaje načelnik Dedić dok nam u letu kupi ostale sugovornike - Vahinu rodbinu i prijatelje.

Salihamidžić razočarao

I dok nabraja imena igrača koji su ponikli iz jablaničkog nogometnog bazena, koji je po ostvarenim uspjesima izdašniji od granitnog, prvi čovjek općine nije oduševljen odnosom prema svom rodnom mjestu poznatog Jablaničana Hasana (Brace) Salihamidžića. “Od kada je oženio neku Španjolku, u Jablanicu dolazi sve rjeđe, gotovo nikako. Za razliku od Vahe koji je svake godine po nekoliko dana tu, Brace nema...”, žali se načelnik koji obećava da će iz općinskog proračuna platiti autobuse navijača koji će u Zagrebu bodriti Vahine “modre” u obračunu s belgijskim Club-Bruggea. Nekoliko stotina metara dalje iz zgrade Općine ulazimo u caffe Nantes u vlasništvu Vahina brata Enesa Halilhodžića. Šank okićen Vahinim trofejima koje je za sobom donio iz Nantesa, Lilla, PSG-a, Casabalance, gosti obučeni i zeleni dres Obale Bjelokosti i uzbuđeno lice Vahina brata Enesa sugerira nam da smo na pravom mjestu. Uz verbalnu ogradu da o popularnom bratu ne može iznositi nikakve skrivene detalje, jer su ga jednom francuski novinari iskoristili u rušenju Vahida s trenerske pozicije u PSG-u, i Enes je uvjeren da će Vaha napraviti čudo od Dinama. “To je najbolji strateg među prvih pet u svijetu. Znam da će mi zamjeriti, ali sam bio prisutan kad su u Francusku po njega dolazili menadžeri Manchester Uniteda, Real Madrida..., otkriva Vahin mlađi brat koji se nakon neuspješne nogometne karijere u FK Velež posvetio ugostiteljstvu. U pravom arsenalu anegdota vezanih uz nogometne uspjehe braće Vahida i Salema Halilhodžića koji, spomenimo, u S. Arabiji vodi nogometnu školu, njihov najmlađi brat prisjetio se kako je Vaha kao igrač Veleža zezao najstarijeg brata Hasana. “Vaha igra u Veležu, brat Hasan kao navijač Hajduka ode u Split autobusom. Vaha protiv Hajduka, skoro u svakom susretu Hajduku zabije gol, a brat Hasan navija protiv njega. Jednom je Vaha s ekipom nakon pobjede Veleža nad Hajdukom odlučio iz zezancije posjetiti brata Hasana. Ovaj se od ljutnje zaključao u kuću”, prisjeća se zanimljive angedote Enes Halilhodžić.

Prate uspjehe Dinama

On je, dodaje, njegov najvjerniji navijač, od samog početka. Tvrdi da je brata Vahida gledao u drugoj ligi u Metkoviću, umjesto brata Salema koji je tada u prvoj ligi branio boje FK Velež. Bratove uspjehe s Dinamom prati s ekipom u posebno uređenoj dvorani s velikim projektorom, koju nam ponosno pokazuje. Na derutnom travnjaku jablaničkog stadiona FK Turbina, čiji katastrofični izgled upotpunjuje straćara koja igračima služi kao svlačionica, ispred koje se lijeno na povjetarcu njišu obješeni dresovi sa sponzorskim logom lokalne stolarije. Predsjednik FK Turbina nogometni zaljubljenik Mustafa Redžić, osvježavajući se Sarajevskim pivom, u istomenom biffeu o Vahi iznosi samo pohvale. - Darovao nam je nedavno dresove, ljetos nam je organizirao prijateljsku utakmicu s FK Velež. Platio je svima put i večeru. Veležu iz kojeg je davno kao mladić bio potjeran, plaća trenerske pripreme. Vaha je stvarno ljudina”, priča prvi čovjek FK Turbina koja na drugom mjestu Treće bh. lige egzistira s 35 tisuća eura godišnje. Uz oružara Husu Đelmu, najredovitiji posjetitelj Turbine u kojoj su karijeru gradili braća Halilhodžić, Salihamidžić... najredoviti je posjetitelj prof. tjelesnog Kemal Palić. Čovjek koji je prvi prepoznao potencijal Hasana Salihamidžića ne skriva razočaranje što jedna mala Jablanica nije bolje unovčila nogometni potencijal. I Vaha, i Braco, i Salem i ostali su veliki igrači iz malog kluba, a danas je tužno gledati da mladi ne mogu na ovom terenu ni trenirati, a kamoli igrati utakmice. Potencijala ima, nema novca da se on promovira”, tvrdi naš sugovornik dok ga zajedno s klupskim oružarom ostavljamo u mizeriji Turbine, malog kluba s najvećim nogometnim potencijalima u regiji. Za dresove i kopačke molit će opet Vahu ili Zdravka Mamića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?