Mnogi iz BiH

Dileri iz BiH treći po broju uhićenih na balkanskoj narkoruti

Dileri
22.08.2013.
u 09:34

Seminar “Drug Policing Balkan” otkrio je kako je u razdoblju od 2005. do 2011. uhićena ukupno 3081 osoba, od toga je 485 osoba iz BiH, iz Srbije 867

Bosanskohercegovačke ceste odavno su predmet čuđenja onih osoba koje dolaze iz udaljenijih krajeva, ali unatoč svim svojim manama, one imaju i jednu čudnu prednost.

BiH krajnja destinacija

Droga zbog loših cesta često zaobilazi BiH na tzv. balkanskoj ruti, objavila je Agencija za istrage i zaštitu SIPA. BiH se nalazi na tzv. “balkanskoj ruti“ kretanja heroina iako, prema procjenama, najveći dio “zaobiđe“ BiH zbog loše cestovne komunikacije i konfiguracije, tako da se vozila, posebno kamioni i autobusi, koji idu iz jugoistočne Azije, uglavnom kreću autocestama kroz Bugarsku, Srbiju i Hrvatsku, stoji u priopćenju. Prema podacima Agencije, BiH predstavlja tranzitno područje za sve vrsta droga, ali u mnogo manjoj mjeri nego što su to zemlje u okruženju. To je područje više tržište, odnosno krajnja destinacija određenog dijela opojnih droga, koje su namijenjene potrošačima u BiH. Na osnovi usporedbe broja osoba i količine zaplijenjenih droga, može se reći da je veći problem uključenost državljana BiH u ovu vrstu kriminaliteta, nego što je samo nazočnost opojnih droga u zemlji - tvrde u SIPA-i. Prema raspoloživim podacima, veliki broj državljana BiH uključen je u kriminalne radnje zloupotrebom opojnih droga, kako na području BiH, tako i na području drugih europskih zemalja.

Prednjače Srbija i Turska

Prema podacima Kriminalističke službe Austrije, koji su prezentirani 2011. godine na seminaru “Drug Policing Balkan’’ u razdoblju od 2005. do 2011. godine, na području europskih zemalja zbog ilegalne trgovine opojnim drogama slobode je lišeno ukupno 3081 osoba. 
O količini droge koja se kreće područjima ovih zemalja svjedoče i pljenidbe - najveće pljenidbe heroina svake godine imaju Turska, Bugarska i Srbija, navode u Agenciji za istrage i zaštitu BiH. Analizom pojedinih situacija zaključeno je da na području BiH postoje skupine koje se bave krijumčarenjem kokaina, ali se velike količine kokaina deponiraju na području zapadne Europe, tako da u BiH borave osobe koja ostvaruju profit od preprodaje ovog narkotičkog sredstva. 
Što se tiče uvoza, Albanija opskrbljuje marihuanom čitav Balkan, dok se iz 
Afganistana heroin šalje u čitavu Europu, posebno 
zapadnu i sjevernu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije