NATJEČAJ

Digitalni signal u Mostaru, Sarajevu i B. Luci u srpnju

digitalni signal
Ilustracija
05.02.2011.
u 12:55

Iako je za prve dvije faze potrebno skoro sedam milijuna maraka, za čitav proces digitalizacije potrebno je izdvojiti puno značajnija sredstva

Građani Bosne i Hercegovine već se polako mogu početi pripremati na digitalni signal na svojim TV prijamnicima.

Sarajevo, Mostar...

Kvalitetniju sliku prvi će imati građani Mostara, Sarajeva i Banje Luke. Prema informacijama iz Ministarstva prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, gledatelji u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru bi već u srpnju ili kolovozu ove godine trebali imati digitalni signal na svojim TV prijamnicima. Kao što je to bila praksa i u ostalim zemljama koje su analogni televizijski signal zamijenili digitalnim, i građani Bosne i Hercegovine će trebati prilagoditi televizore novonastaloj situaciji. “Oni koji imaju novije televizore, a ne stare, CRT televizore, moći će bez problema primati digitalni signal, jer imaju ugrađen dekoder MPEG 4. Oni koji imaju stare televizore, morat će nabaviti SetTopBox (za 100-200 KM), a posebno tijelo pri Vijeću ministara odlučit će u kojoj će im mjeri država subvencionirati nabavu tih uređaja”, rekao je Vlatko Drmić, savjetnik ministra u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Ogromna sredstva

Istaknuo je kako će već u ponedjeljak u Službenom listu biti objavljen i međunarodni natječaj za nabavu opreme, koji će biti otvoren 48 dana. Nakon toga će u roku 3-4 mjeseca biti urađene prve dvije faze planiranog projekta digitalizacije u BiH. ”U prve dvije faze planirani su odašiljači za inicijalno i digitalno pokrivanje Sarajeva, Banje Luke i Mostara, odnosno digitalni link Sarajevo - Banja Luka, Sarajevo – Mostar te uvezivanje pet informativno-tehničkih centara u sistem digitalnih veza. To su ITC-i Istočno Sarajevo, Bijeljina, Brčko, Zenica i Tuzla”, kaže Drmić dodajući kako će digitalizacijom biti obuhvaćena tri javna emitera u BiH. Ukupni projekt će koštati više od 25 milijuna eura. Dosad je, za prve dvije faze, izdvojeno sedam milijuna KM, a preostali novac će biti investiran u tri godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?