Široki Brijeg

Desetorici huligana potvrdili 47 mjeseci

Navijači
21.11.2012.
u 09:44

Širokobriježani očekivali oštrije kazne za nasilnike

Još nedavno Županijski sud potvrdio je nepravomoćnu presudu Općinskog suda u Širokom Brijegu izrečenu jedanaestorici navijača Sarajeva, pripadnicima skupine Horde zla, optuženim za ugrožavanje ljudi i imovine tijekom navijačkih izgreda 4. listopada 2009. godine kod stadiona Pecara, uoči prvenstvene utakmice Premijer lige BiH između Širokog Brijega i Sarajeva. Divljanje Sarajlija širokobriješkim ulicama imalo je za posljedicu do tada neviđeni sukob s građanima i policijom, a što je imalo za posljedicu nasilnu smrt 24-godišnjeg Vedrana Puljića iz Sarajeva i više slučajeva ranjavanja.

Blage kazne

Kako smo pisali, na izricanju presude bilo je dvadesetak predstavnika medija, ali ne i sami optuženici. Zatvorskim kaznama osuđeni su Mirza Sokolović - deset mjeseci zatvora, Zlatan Husić – devet mjeseci, Aldin Popara – pet mjeseci, dok su na po četiri mjeseca zatvora osuđeni Adis Ahmetagić i Edin Turkić, a na po tri mjeseca Muhamed Grbo, Edis Memić, Vedad Zubetljak, Zlatan Gačić i Mirza Šiljković. Samo je Faruk Džanko oslobođen optužbe. Optuženi su dužni i na nadoknadu štete u iznosu od po 380 KM svaki, te na nadoknadu sudskih troškova od po 50 KM. Sudac Franjo Ravlija u obrazloženju optužbe naglasio je kako su kod izricanja presude u obzir uzete olakotne okolnosti kao korektan odnos optuženih prema sudu, redoviti dolasci na sud, mladost optuženika, dosadašnje neosuđivanje (osim u slučaju Adisa Ahmetagića), te materijalno stanje optuženih. Također, iako su građani očekivali oštrije kazne, a iz pravosuđa navode da je osuđena sam jedan dio izgrednika, jer ih većina nije ni evidentirana.

Uzalud se žalili

Kao otegotna okolnost, uzeta je u obzir agresivnost optuženih i bezosjećajnost prilikom nereda, kada je lakše ozlijeđeno 30 policajaca te 14 građana i navijača, i kad je pričinjena velika materijalna šteta na vozilima (jedno policijsko vozilo izgorjelo, sedam oštećeno, te oštećeno jedanaest vozila građana), kućama stanovnika i četrnaest više ili manje oštećenih poslovnih prostora, te demolirane službene prostorije NK Široki Brijeg.

Osuđenima će se presuda uručiti pismeno s pravnom poukom. Očekivalo se kako će se oni žaliti na presudu, ali je ona najposlije odbijena. Inače, ovo je jedna od rijetkih presuda u kojima se kažnjavaju huligani kojih je, koliko je svima poznato, i previše u BiH. Na žalost, većina njih nikada neće biti otkrivena i kažnjena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?