KRIZA

Deficit povećan na 17 milijuna KM zbog bruto plaća

cosic
VL FOTO
16.12.2010.
u 09:09

Ministar Luburić je kazao kako bi deficit bio i znatno veći da nisu ostvarili uštede, odnosno smanjenja na nekim stavkama

Na jučerašnjoj sjednici Vlade ZHŽ-a napokon je rebalansiran proračun i on bi u konačnici trebao iznositi 80,9 milijuna KM, čime se deficit povećava na oko 17,3 milijuna KM. Kako je kazao ministar financija ZHŽ-a Radoslav Luburić, razlog za rebalans stoji u činjenici da su prihodi neznatno povećani, tek za 1 posto, dok su rashodi povećani znatno više.

Povećanje na rashodima

Naime, Luburić je kazao kako se najveće povećanje rashoda dogodilo na pozicijama bruto plaća, otplate duga domaćim financijskim institucijama, porodiljnim naknadama te ugovorenim uslugama (vanjska suradnja i honorar), što je rezultiralo ukupnim povećanjem proračuna za 4,745.046 KM.

- Najveće povećanje rashoda je na bruto plaćama. Kao što znate, bivša koalicijska Vlada je u srpnju donijela odluku o povećanju plaća korisnika proračuna za 10 posto. Druga stvar, tu je i povećanje na otplatu duga koji se s 2,5 milijuna KM povećao na 3,173 milijuna KM iz razloga što je bivša Vlada u ovoj godini digla kratkoročni kredit od 3,5 milijuna KM i dugoročni od 7 milijuna KM čiji anuiteti idu na otplatu u ovoj godini, a kratkoročni kredit se mora vratiti do kraja fiskalne godine, kazao je Luburić. Nadalje, tu je i povećanje na ugovorenim uslugama na oko 500.000 KM, a radi se o honorarima u školama. - Naime, primljeno je dvostruko više honoraraca nego što je planirano, tako da se ova stavka i povećala, kazao je Luburić.

Smanjenje i uštede

Što se tiče porodiljnih naknada, one su s 1,5 milijuna KM povećane na 2,270 milijuna KM. Prema njegovim riječima, deficit bi bio veći da nisu ostvarili uštede na određenim stavkama. - Na kapitalnim izdacima koji su umanjeni na oko milijun KM. Smanjeni su i poticaji sa 6 na oko 4,8 milijuna KM, kazao je Luburić dodavši da je po pitanju poticaja bilo još neplaćenih računa izvan subvencija kamata a koje su stavili izvan snage jer nisu bili u skladu sa zakonom. Dodao je i kako su smanjenja ostvarena i na rekonstrukciji škola gdje je planirano 3,5 milijuna KM, a smanjeno je na 2,6 milijuna KM. Rebalansirani proračun upućen je u skupštinsku proceduru, a očekuje se da će Skupština o njemu raspravljati već krajem sljedećeg tjedna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?