HRV-ŠVICARSKA 2:4

Debakl - zvižduci Štimcu, Švicarska mu pokvarila debi

Hrvatska (1)
Foto: Tino Jurić/Pixsell
1/19
15.08.2012.
u 22:26

Hrvatska je u prijateljskoj izgubila od Švicarske na Poljudu 2:4 u debiju izbornika Igora Štimca (Eduardo 2 / Xhaka, Barnetta, Gavranovic 2).

Kada jednog dana Igor Štimac bude vrtio po svojim memoarima premijerna izbornička utakmica neće mu ostati u ugodnom sjećanju.

Švicarska je s 4:2 (2:1) svladala Hrvatsku, njegov Poljud bio je poluprazan, tek nekih deset tisuća gledatelja došlo je na utakmicu u kojoj je HNS slavio 100 godina.

>>Štimac "predriblao" kamere, ostali složni: Ništa nije bilo dobro!

Bilo je to najkomornije ozračje u povijesti hrvatske reprezentacije, bez ikakve podrške. Trebao je gol Eduarda da se začuje pljesak s tribina. Oni najžešći navijači bojkotirali su utakmicu, Torcida i BBB imali su neki svoj meč, potukli su se prije utakmice u kafiću podno Marjana.

Bilo je zanimljivo u svečanoj loži, stigli su brojni bivši reprezentativci poput Roberta Jarnija i Nike Kovača. Zdravko Mamić nastavio je svoj pritisak, u ložu je doveo Sammira, valjda da još jednom pokaže da mu je mjesto u reprezentaciji. Tko zna, možda je Mamić vođa noćne patrole, koju je najaivo, pa je "priveo" Sammira...

A na travnjak je Štimac izveo ofenzivnu varijantu, bilo je to 4-3-3, ali kada u takvoj formaciji izostane trka, onda to izgleda vrlo loše. Naša sredina terena protiv Švicarske izgledala je poput "švicarskog sira", Xerdan Shaqiri bio je nezaustavljiv. Švicarska je došla u vodstvo u 11. minuti nakon odlične akcije Lichtsteinera, njegov udarac zaustavio je Pletikosa, ali odbijenu loptu u mrežu je pospremio Xhaka. Imala je Hrvatska bljesak u 20. minuti, na sceni je bio Šahtarov dvojac Srna i Eudardo. Kapetan je ubacio, a Eduardo, s igračem na leđima, iz poluokreta poravnao je na 1:1.

Od Hrvatske iz prvog dijela valja još izdvojiti akciju Olića u 30. minuti, njegov udarac jedva je ukrotio Benaglio. I to je bilo sve, naša igra bila je troma, previše razvučena. Jednostavno, nedostajalo je trke, bilo je to ljetno izdanje Hrvatske. Švicarska je opet povela u 37. minuti, glavni autor vodstva bio je Shaqiri, pogodio je vratnicu, a Barnetta zatresao mrežu.

Nisu Štimcu pomogle ni izmjene, u igru je poslao Vidu, Strinića, Perišića i Vukušića. Ali, i Hitzfild je na travnjak poslao našeg Gavranovića, koji je pobjegao HNS-u i opredijelio se za Švicarsku. Gavranović je uspio pobjeći i našoj obrani, Maloča je zakasnio, i u 51. minut na semaforu je svijetlilo 3:1. Asistent je, pogađate, bio Shaqiri. U 62. minuti vratnicu je pogodio Vukušić.

To kao da je bio znak da Hrvatska krene u napade, dvije minute kasnije Eduardo je, poslije odličnog prodora Perišića, glavom zatresao mrežu Švicarske za 3:2. Štimac je odmah ubacio u igru Luku Modrića, koji je nakon utakmice trebao prema Madridu na dugoočekivan potpis ugovora s Realom. No, Gavranović je u 82. minuti krasnim pogotkom, pored uspavane obrane, zaključio utakmicu.

 

SPLIT - Stadion Poljud. Vrijeme ugodno. Gledatelja 10.000. Sudac Damato (Italija) 7.

Strijelci: 0:1 Xhaka (11), Eduardo (20, Srna), 1:2 Barnetta (37), 1:3 Gavranović (51, Shaqiri), 2:3 Eduardo (64, Perišić), 2:4 Gavranović (81)

HRVATSKA: Pletikosa 5,5 - Srna 6, Ćorluka 5,5 (od 46. Vida 5,5), Maloča 5, Pranjić 5,5 - Badelj 6 (od 60. Vukojević -), Rakitić 5,5, Kranjčar 5 (od 46. Perišić 6,5) - Eduardo 7,5 (od 67. Modrić), Mandžukić 5 (od 46. Vukušić 6), Olić 6 (od 46. Strinić).
Izbornik: Igor Štimac

ŠVICARSKA: Denaglio 6 - Lichtsteiner 7 (od 46. Fernandez 6), Djourou 6, Von Bergen 6, Rodriguez 5,5 (od 62. Ziegler 6) - Behrami 6 (od 46. Džemaili 6), Inler 6 (od 46. Gavranović 7,5) - Shaqiri 7,5, Xhaka 7, Barnetta 6,5 (od 46. Stocker 6,5 - Mehmedi 6,5 (od 88. Emeghara).
Izbornik: Ottmar Hitzfeld

Igrač utakmice:
Shaqiri

Tijek susreta:

(Drugo poluvrijeme)

90 - Kraj. Nevjerojatno, ali na Poljudu je vatromet. Ne zna se što se slavi... Publika zviždi.

88 - Admir Mehmedi je opalio silovito, ali ide kraj gola. Mogli su Švicarci zabiti večeras 10 komada...

83 - Nova prilika za Švicarce. Nevjerojatno slabo igra Hrvatska.

81 - 2:4 Mario Gavravnoić ponovo zabija! I to je prekrasno odapeo i zakucao loptu.

70 - Raketa je opalio sa 20 metara, ali brani vratar gostiju.

67 - Izašao je Eduardo, ušao Modrić

65 - Ulazi Luka Modrić.

64 - 2:3 Eduardo zabija!!! Ubacio mu je Perišić s lijeve strane, a on glavom matirao švicarskog vratara.

63 - Raketa izvodi korner, ali nije opasno.

62
- Vukušić je odapeo iz daljine, pogodio je vratnicu!

61 - Badelj je ozlijeđen, izlazi iz igre. Ulazi Ognjen Vukojević.

57 - Na utakmici su i Zdravko Mamić i Sammir koji skupa gledaju na tribini.

54 - U prvom poluvremenu su Štimčevi igrači igrali loše, a sada su "malo" još i popustili... Šeću se Švicarci po šesnaestercu kako žele. Dodavaju, kombiniraju, a naši braniči padaju pred njima. Bit će tu, čini se još golova. U obrani su Švicarci vrlo sigurni.

52 - 1:3 Ubacuje Gavranović! Iz blizine je odapeo nakon što je dobio loptu s lijeve strane, lijepo se riješio Maloče i zakucao loptu iza Pletikosinih leđa.

47 - Za Švicarce ulazi Mario Gavranović, koji je dvojio hoće li igrati za Hrvatsku ili ne.

46 - Štimac je u igru uveo Perišića, Vidu, Vukušića i Strinića.

(Prvo poluvrijeme)

45 - Kraj prvog dijela. Loše... Švicarci su razigrani, lijepo igraju, stvaraju prilike kako žele. Naši su uspavani... Luka Modrić se zagrijava.

43 - Eduardo puca, ali vratar brani.

41 - Prvi udarac Marija Mandžukića. Ništa od izjednačenja.

37 - 1:2 Tranquillo Barnetta je zabio treći zicer. Kazna je bila očekivana, obrana je vrlo, vrlo slaba. Nakon polukontre Shaqiri je opalio ravno u stativu, a odbijenu loptu posremio je Barnetta.

34 - Srna je izveo korner, ali naši nisu uspjeli zapucati prema golu

33 - Shaqiri je radio što je htio u našem šesnaestercu, i naravno - pucao. Ravno u Pletikosu. Obrana pliva ozbiljno...

30 - Ivica Olić se našao u dobroj situaciji, opalio lijevom nogom s pet metara, ali pogađa vratara.

28 - Švicarska ima novu priliku, udarac Mehmedija odlazi tik pokraj vratnice. Pletikosa to ne bi obranio da je išlo u okvir.

22 - Stabiliziraj, ubaci, trči, ostani - samo su neke od uputa koje viče Igora Štimac.

20 - 1:1 Vrhunski pogodak je pogodio Eduardo da Silva. Primio je loptu na osam metara, podigao si je i onda iz voleja zakucao u mrežu Švicaraca. Majstor. To mu je 24. gol za reprezentaciju.

15 - Na utakmici je i Josip Pavić, vratar zlatnih reprezentativaca.

13 - Gokhan Inler je pokušao, ali pucao je blok.

11 - 0:1 Zbunjena plava obrana izigrana je u 11. minuti kada je opalio Lichsteiner, ali je Plete obranio. Xhaka pokupio odbijenu loptu i mirno je poslao u mrežu. Lagan gol. Štimčeva obrana uspavana.

7 - Solidno djeluje i vezni red u kojem su Raketa, Badelj i Kranjčar. Rakitić je preuzeo ulogu Luke Modrića, razigrava.

5 - Odlično igra Pranjić. Trči po lijevom boku, ubacuje, trudi se. Zasad prvo ime susreta.

3 - Pranjić je probio po lijevoj strani, ali ubačaj završava u bloku.

2 - "HNS pederi, nogomet ste sjebali" ori se Poljudom. Na utakmici je pet tisuća gledatelja. Svega. Na Hajduk - Zagreb prošlog vikenda bilo je 20 tisuća ljudi.

1 - Prvi napad ima Hrvatska. Naši igraju u svojim omiljenim plavim kompletima, Švicarci su u bijelom.

0 - Štimac je poslao na travnjak nešto drugačiju momčad neo smo navikli. Formacija je 4-3-3. Srna je desni bek. Pranjić lijevi. U sredini Maloča i Ćorluka. U vezi su Rakitić, Badelj (umjesto Modrića) i Kranjčar, a u napadu Mandžo, Olić i Dudu.

0 - Štimac je uoči utakmice izjavio za HRT:

- Lakše je istina komentirati, pratiti s tribine nego ova izbornička uloga koju sada obnašam. Ali, ja sam uvijek u životu preuzimao odgovornost. Želim vidjeti što momci mogu, vidjeti neke igrače koji će nam možda trebati u budućnosti. Visoko sam postavio obranu, presing na loptu, koncentracija na loptu, a ne na protivničkog igrača.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije