7 filmova

Dani hrvatskog filma u Orašju

Orašje
01.09.2012.
u 13:02

Festival u Orašju Posavcima donosi najnovija filmska ostvarenja iz jednogodišnje produkcije u RH. Festival nije natjecateljskog karaktera

Godinu za godinom nizali su se festivali u Orašju na Danima hrvatskog filma. Proširivao se repertoar, povećavao broj glumaca, redatelja i poznatih osoba iz svijeta filma, ali i svih gostiju festivala. Od malene fešte sve je preraslo u ozbiljan projekt s prepoznatljivom posebnosti festivala. Posavci na dlanu dobiju u nekoliko dana mogućnost gledanja ukupne jednogodišnje hrvatske produkcije filmova i to bez ikakve naknade i plaćanja ulaza jer ulaz je za sve slobodan, osim na premijernoj izvedbi iz razumljivih razloga. Broj gostiju daleko je veći od malene oraške kinodvorane pa gosti imaju prednost. U Orašje su u vrijeme festivalskog druženja dolazili marijači, indijanci, najbolji tamburaši. I ove godine bit će veselo osobito dan poslije svečane premijere, na tradicionalnoj vožnji skelom rijekom Savom od Donje Mahale do Županje. Kušat će se posavske delicije i nekoliko sati uživati u posavskom krajoliku, a ako vrijeme posluži nije isključeno ni kupanje s obzirom na produženu sezonu. To je samo djelić ovogodišnje filmske razglednice Orašja u vrijeme Dana hrvatskoga filma.

Festival “Dani hrvatskog filma” u Orašju nije natjecateljskog karaktera, no ipak daje posebne nagrade - zlatne posavske dukate za životno djelo u filmskoj umjetnosti te za doprinos razvitka filma. Zlatne dukate Posavci daruju samo posebnim i najdražim gostima u posebnim prigodama, a takva je upravo filmski festival. Čak je i postolje za dukate posebno jer je izrađeno u drvetu hrasta-abonos starosti do 8000 godina koji je pronađen na prostorima Posavine, u riječnim koritima Save i Bosne. U četiri posljednje festivalske godine zlatne dukate do sada su primili Vanja Drach, Bogdan Žižić, Relja Bašić, Špiro Guberina , Fadil Hadžić, Antun Vrdoljak, prof. Joško Juvančić i Zlatko Vitez.

Ove godine zlatne dukate primit će Božidarka Frajt i Vlatko Dulić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?