Novi saveznici

Crnogorski vojnici u Afganistan odlaze u hrvatskim odorama

vojnici (1)
Foto: Davor Ivanković
1/3
07.07.2010.
u 10:00

Bude li HRZ uskoro čuvao i zračni prostor Crne Gore, morat ćemo požuriti s nabavom novih vojnih zrakoplova

– Želim vam da u Afganistanu uspješno obavite postavljene zadatke te se vratite kući živi i zdravi – rekao je ministar obrane RH Branko Vukelić, a djelić sekunde poslije postrojba vojnika uglas mu je gromko odgovorila: Hvala!

>>Hrvatska C. Gori nudi obuku pilota i zajednički tim za Afganistan

Ministar Vukelić te je riječi izgovorio u zračnoj bazi na vojnom dijelu aerodroma u Podgorici, a oni koji su mu odgovorili s "hvala" drugi su kontingent vojnika Crne Gore, prije odlaska u Afganistan. Ta prilično simbolična priča dogodila se ovog ponedjeljka, za posjeta delegacije MORH-a crnogorskom ministarstvu obrane. Hrvatski ministar nije se zabunio i greškom se obratio "tuđim" vojnicima premda bi, na prvi pogled, i mogla nastati zabuna. Postrojba vojske Crne Gore pojavila se u maskirnim uniformama koje jako sliče onima hrvatskih vojnika. Zapravo, uniforme su iste, s drukčijim uzorkom, stoga što su ih Crnogorci i nabavili iz Hrvatske. Tvrtka KROKO isporučila im je nekoliko tisuća kompleta, među kojima i one specijalne, za afganistanske uvjete.

Susret ministara i vojnog vrha HV-a i Vojske CG donio je još novosti, a o čemu je razgovarano vidi se i iz sastava hrvatske delegacije – u njoj su se našli i zapovjednici ratnog zrakoplovstva (general Vlado Bagarić), mornarice (Ante Urlić) te državni tajnik Pjer Šimunović, mjerodavan za NATO-ove i mirovne misije. Da je riječ o ozbiljnijem savezništvu vidi se po tome što su dvije države dogovarale zajednički "rad", dakle obranu na moru, gdje će RH pomoći CG u razvoju Obalne straže i u uspostavi zajedničkog tima instruktora koji će u Afganistanu obučavati njihove oružane snage.

Crnogorsku javnost najviše zanima hoće li zrakoplovi HRZ-a čuvati i njihov zračni prostor, jer CG razvija helikopterske postrojbe, a zrakoplovi nisu u voznom stanju. Dogovore li to dvije zemlje, i Vlada RH morat će ubrzati odluku o nabavi novih ili rabljenih zrakoplova. Naši MiG-ovi 21 ubrzo neće moći čuvati niti naš, a kamoli još i zračni prostor druge zemlje.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

Avatar Panter2007
Panter2007
10:06 07.07.2010.

Bravo imamo dobro iskustvo iz Domovinskog rata s Crnogorcima.Vi njih obucite da nas 2030g. opet napadnu s bracom CETNICIMA i kozna kakvim parajedinicama tad buducim Komandosima.!!!!!!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?