za 5000 eura

Crni internet: Ovdje se može čak i ubojstvo naručiti

CRNI INTERNET
Ivica Galović/PIXSELL
30.09.2012.
u 12:00

Heroin pakiran po stotinu grama, nepregledne količine “trave”, kokain, markice natopljene LSD-om, ekstazi...sve vas to očekuje na Odjeljku droga SilkRoada

Kada se preko računala, tableta ili telefona spojite na internet, vjerojatno niste ni svjesni da ste samo na površini mreže ispod koje je golemi tajni svijet, mračna anonimna mreža na kojoj vas je gotovo nemoguće otkriti. Vi vjerojatno toga niste svjesni, ali kriminalci zato jesu...

Pregledavajući prošli tjedan arhive američkog Senata, gotovo slučajno smo doznali da već dulje od godinu dana policije nekoliko zemalja svijeta, uključujući i američki FBI, pokušavaju zaustaviti posebno razrađen računalni sustav kojim se diljem svijeta krijumčari droga, krivotvoreni novac, pa čak i naručuju ubojstva. Naručiti paketnu dostavu heroina, kokaina, priuštiti si krivotvorene dolare ili lažnu putovnicu, pa i naručiti ubojstvo nije ništa teže nego naručiti dostavu iz lokalne pizzerije. A policija je nemoćna... Prema informacijama koje smo o toj tajnoj mreži prikupili, sve se odvija preko Tora, posebnog programa koji jamči gotovo potpunu anonimnost na mreži, a da bi se došlo do stranica na kojima se odvija komunikacija, potrebno je znati i njihove adrese. One nisu “složene” poput adresa na “normalnom” internetu nego najčešće predstavljaju kombinaciju slova i brojki završavajući s prefiksom onion. Koliko god se složenim to činilo, Tor smo uspjeli naći na internetu i instalirati ga na računalo, a uz to smo našli i nekoliko adresa “crnih” stranica. Samo pokretanje Tora bilo je prilično dramatično, na računalu su se pogasili svi programi i svi uobičajeni internetski preglednici koji su bili otvoreni. Dovršetkom spajanja unijeli smo adresu SilkRoada, svojevrsnog “oglasnika” kriminalaca i sačekali da se stranica učita. Ostali smo otvorenih usta kada smo vidjeli što nam se ponudilo na zaslonu računala...

Elektronička valuta

Heroin pakiran po stotinu grama, nepregledne količine “trave”, kokain, markice natopljene LSD-om, ekstazi... Odjeljak droga SilkRoada koji vas dočekuje ulaskom na stranicu toliko je raznovrstan i bogat da prema njemu i najraskošniji coffee house Amsterdama djeluje poput siromašnog i neuglednog buvljaka, a droga jednostavno nema kakvih nema. I sve, ali doslovce sve isporučuju se poštom diljem svijeta...

Cijela trgovina složena je poput e-baya gdje kupac “surfa” među ponuđenom drogom, kao da hoda virtualnim bazarom na kojem tisuće prodavača prodaju svoje proizvode. Cijene su uredno istaknute pokraj svakog ponuđenog “proizvoda”, a kupnja je vrlo jednostavna. Samo kliknete na gumb “dodaj u košaricu” (doslovan prijevod teksta sa stranice) i narudžba je zaprimljena.

Plaćanje je isključivo u bitcoinima, elektroničkom valutom kojoj je, za razliku od transakcija kreditnim karticama ili Pay-pala, gotovo nemoguće ući u trag i otkriti naručitelja ili prodavatelja. Otprema se obavlja poštom, a na SilkRoadu savjetuju dva načina. Ili kupac unajmi poštanski pretinac ili, što je još sigurnije, jednostavno na zgradi s tridesetak ili pedesetak stanova postavi svoj sandučić s izmišljenim imenom iako u toj zgradi ne stanuje. Prodavatelj otpremi na adresu koja s kupcem nema veze, poštar ubaci pošiljku u sandučić, a kupac jednostavno pričeka trenutak dok nikoga nema u blizini i kupljenu robu izvadi van. Kako je plaćanje za svu robu unaprijed, i kako ne bi došlo do prijevara i ne slanja droge kupcima koji paket naruče i plate, SilkRoad je osigurao svojim kupcima i svojevrsno jamstvo sigurnosti. Korisnici usluga, baš kao na e-bayu, ocjenjuju koliko su zadovoljni pojedinim prodavačem!

- Roba je bila izvrsna, vrhunska kvaliteta, a sve je stiglo fino, diskretno zapakirano, zadovoljan sam kao i uvijek - komentirao je jedan od kupaca svog očito stalnog dobavljača metamfetamina dodijelivši mu pri tome, baš kao da je riječ o TripAdvisoru ili Amazonu, pet zvjezdica za uslugu, brzinu dostave i kvalitetu robe. Nije droga jedina “roba” koja se nudi na SilkRoadu. Uz opijate na toj se stranici kupcima nudi i niz drugih stvari koje bi svog vlasnika mogle smjestiti iza brave na bar desetak godina. U samo prvih desetak minuta razgledavanja tog “online supermarketa za kriminalce” naišli smo na ponude krivotvorenih litvanskih putovnica, priručnika za proizvodnju oružja za masovno uništenje, krivotvorenih cigareta zvučnih robnih marki poput Marlbora ili Camela podrijetlom iz Moldavije, nebrušenih dijamanata kojima se financiraju paravojne formacije po Africi... Posebno je povoljna bila ponuda krivotvorenih dolara u apoenima od 100 dolara koje, prema opisu prodavača, ne može prepoznati prosječan uređaj za skeniranje. Za jednu takvu novčanicu od “stotke” trebalo je izdvojiti 10.94 prava dolara.

– Na žalost, kriminalci su shvatili mogućnosti koje im pruža internet i shvatili su kako je policija gotovo nemoćna pri otkrivanju takvih pošiljki. Jedini način otkrivanja lokacije posjetitelja takvih stranica – kupca ili prodavatelja – jest doznavanje njihovih IP adresa, a Tor i slični programi prikrivaju stvarne podatke. Pri svakom povezivanju na računalni poslužitelj, na bilo koju stranicu bila ona Google ili SilkRoad, vaše računalo šalje i svoj IP kao svojevrsnu identifikaciju. Tor tu IP adresu, jedini podatak po kojem policija nekoga može otkriti, jednostavno prikrije i umjesto toga pošalje neku bezveznu kombinaciju brojeva koja s vašim računalom nema nikakve veze, kaže stručnjak za mreže Petar Bačirević.

Cvate ilegalna trgovina

Ne cvate trgovina samo zabranjenim drogama, pornografijom i krivotvorenim novcem nego i uslugama. I to ne bilo kakvim uslugama. Na deep webu, kako ga naziva američka policija, nekoliko je portala specijaliziranih za unajmljivanje plaćenih ubojica. Prema objavljenim oglasima najčešće se zahtijeva da žrtva bude starija od 16 godina, a sve je ostalo stvar dogovora. Tako je jedan od ubojica objavio i cjenik eliminacija prema kojemu je smaknuće “prosječnog građana zemlje EU, vašeg šefa ili ljubavnika vaše žene” teško 5000 eura, plativo u bitcoinima.

Građanin zemlje izvan EU dvostruko je “skuplji” zbog prenošenja oružja preko granice. Policajac je 50.000 eura, novinar 100.000. Za političare i tajkune cijena se posebno dogovara, od slučaja do slučaja.

– Riječ je o najgorem, najjačem kriminalnom sustavu, svjetlosnim godinama ispred policije – ustvrdio je američki senator Charles Schumer u čijim smo spisima i našli informacije o deep webu.

>>Hrvatska na 30. mjestu po piratstvu na internetu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?