Potvrđena optužnica

Za optuženoga su i ubijeni dječak od 10 i starica od 87 godina bili naoružani civili

03.09.2016.
u 08:00

Nakon 23 godine od jednog od najgorih zvjerstava u ratu, Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv bivšeg zapovjednika Samostalnog prozorskog bataljuna Armije BiH Envera Buze. Zločin u selu Uzdol i zaseocima Križe, Zelenike i Raiči, 10-ak kilometara udaljenim od Prozora, počinjen je 14. rujna 1993., gdje su u napadu, na iznimno okrutan način, pripadnici Armije BiH ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo djece, žena, staraca i nepokretnih osoba. Najmlađa žrtva bio je 10-godišnji dječak, a najstarija starica od 87 godina. Da se masakr dogodio doznalo se brzo, i to nakon pisma Tadeusza Mazowieckog, posebnog izvjestitelja Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava na području bivše Jugoslavije Aliji Izetbegoviću. Tražio je da se istraže okolnosti zločina, a kako navodi BIRN, Izetbegović je tada naredio Rasimu Deliću, zapovjedniku Armije BiH, da istraži detalje akcije u Uzdolu i kazni odgovorne, što je obavila služba sigurnosti 6. korpusa A RBiH i vojna policija. O rezultatima obje istrage izviješten je Jusuf Jašarević, načelnik sigurnosti Glavnog stožera A RBiH. Jašarević u izvješću o akciji navodi da nije bilo zločina nad civilima. Isto tako, Salko Gušić, tadašnji zapovjednik 6. korpusa Armije BiH u pisanom odgovoru navodi da je u akciji stradalo 60 ljudi, da je među njima bilo civila, ali onih koji su imali oružje i pucali na vojnike Armije BiH te da “sve drugo ne odgovara istini”. U svom izvješću nakon akcije i Enver Buza je, između ostalog, ustvrdio kako su u Uzdolu stradali uglavnom naoružani civili. Dvije godine nakon napada, u studenom 1995., prvi zapovjednik Armije BiH general Halilović je u pismu sarajevskom “Oslobođenju” kazao kako je za ubojstva civila u Uzdolu kriv Enver Buza.

Sud u Haagu je naknadno oslobodio Halilovića za zapovjednu odgovornost zbog ratnog zločina u Uzdolu te mu je u listopadu 2007. godine potvrđena oslobađajuća presuda. Tužitelj nije dokazao da je Halilović zapovijedao operacijom “Neretva ‘93.”, niti da je imao efektivnu kontrolu nad jedinicama koje su počinile zločine. Haag je ustvrdio kako je naredbu za borbeno djelovanje u Uzdolu izdao Enver Buza, koji je prethodno odbio svjedočiti, te da je bio pod izravnim zapovjedništvom Rasima Delića.

Enver Buza je već gotovo dvije godine u mirovini. Do tada je bio ravnatelj Federalnog geodetskog zavoda.

Konačno, iako se vrlo dobro zna tko je naredio akciju “Neretva ‘93”, sramotno je da se dan-danas ne znaju nalogodavci i svi izvršitelji zločina nad Hrvatima u Uzdolu, Grabovici, Doljanima, Križančevu Selu i drugim stratištima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije